Criza energetică stiri: 1714
Cutremure stiri: 387
Eurovision stiri: 423

Sute de ucraineni au intrat în Suceava

24 feb. 2022,, 12:27   Război în Ucraina
4561 0

Gheorghe-Alexandru Moldovan, prefectul județului Suceava, a declarat că, la primele ore ale zilei, în județ au intrat cîteva sute de cetățeni ucraineni.

El a adăugat că nu e vorba despre o ”creștere semnificativă” față de perioadele obișnuite, dar se așteaptă ca pe parcursul zilei sa fie un flux crescut, după ce Rusia a atacat Ucraina, transmite Noi.md cu referire la realitatea.net.

”Avem un comitet județean de urgență în cursul dimineții. Primele date de la Poliția de Frontieră arată o creștere de cîteva sute de persoane, dar multe dintre ele au fie și cetățenie română, fie rude ori prieteni sau chiar locuințe proprii în Suceava”, a declarat prefectul Moldovan.

Întrebat care sînt pregătirile pentru un eventual flux sporit de refugiați, prefectul Sucevei a spus că ”există înțelegeri făcute între familii ca să poată fi găzduiți dacă situația o impune. Situația e în dinamică.

În primul rînd, vor fi taberele mobile instalate la punctele de trecere a frontierei. Avem acum una la punctul de trecere Siret, solicităm la DSU alocarea încă a uneia. Vor fi amplasate în zonele-tampon, cu condiții decente, apoi eventualii refugiați vor fi duși la cămine sau în sistem hotelier.


Așteptăm și un act normativ care să reglementeze cheltuielile, alocarea de fonduri, pe modelul carantinei”.

Prefectul Sucevei a dat și detalii despre modul în care vor fi sprijiniți eventualii refugiați.

”Avem acest plan făcut la nivel de minister, l-am integrat. Avem asistență medicală prin echipe de la DSP, SMURD, Ambulanță. Sistemul medical județean e integrat în acest plan. Avem inclusiv asistență de nivel psihologic, dar și translatori, plus asistență de ordin religios, avem 4 preoți militari și 2 civili de limba ucraineană”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?