X 
Criza energetică stiri: 1778
Cutremure stiri: 390
Eurovision stiri: 428

Suedia ar putea fi blocată de Turcia să adere la NATO

20 dec. 2022,, 08:15   Război în Ucraina
1222 0

Predarea lui Bülent Keneș este una dintre cererile cheie ale Ankarei în schimbul ratificării aderării Suediei.

Curtea Supremă a Suediei a blocat extrădarea unui jurnalist turc în exil, care a fost o cerere cheie a Ankarei de a ratifica aderarea la NATO a țării scandinave. Curtea a declarat luni că au existat „mai multe obstacole” în calea extrădării lui Bülent Keneş, un fost redactor-şef al cotidianului Zaman, pe care Turcia îl acuză că a fost implicat într-o încercare din 2016 de a-l răsturna pe preşedintele Recep Tayyip Erdoğan, transmite dcnews.ro.

Unele dintre acuzațiile aduse lui Keneș nu sînt considerate crime în Suedia, ceea ce, împreună cu natura politică a cazului și statutul său de refugiat, au făcut imposibilă extrădarea, a adăugat instanța.

„Există și riscul de persecuție pe baza convingerilor politice ale acestei persoane. Prin urmare, o extrădare nu poate avea loc”, a spus judecătorul Petter Asp într-un comunicat. Ca urmare, „guvernul... nu este în măsură să acorde cererea de extrădare”.

Ministerul suedez de externe a spus: „Dacă instanța supremă declară că există obstacole în calea extrădării într-un caz individual, guvernul trebuie să respingă cererea de extrădare”.


Acesta a adăugat: „Nu putem specula cu privire la eventualele efecte asupra aderării la NATO. Guvernul Suediei trebuie să respecte dreptul suedez și internațional în chestiunile de extrădare, care este, de asemenea, prevăzut în acordul trilateral.”

Kenes este singura persoană pe care Erdogan a identificat-o pe nume dintre zeci de persoane pe care Ankara le vrea în schimbul aprobării aderării Suediei la NATO.

Turcia amenință că împiedică aderarea

În afară de Ungaria, care urmează să ratifice aderarea țărilor la începutul anului 2023, Turcia este singura țară care amenință că le va împiedica aderarea.

Turcia, care a acuzat Suedia că oferă un adăpost sigur pentru grupurile kurde ilegale pe care le consideră „teroriste”, a ezitat să ratifice cererile NATO, în ciuda faptului că a ajuns la un acord cu cele două țări în iunie.

Ankara spune că se așteaptă ca Stockholmul să ia măsuri mai dure în mai multe probleme, inclusiv extrădarea infractorilor.

Premierul suedez, Ulf Kristersson, a călătorit în Turcia în noiembrie pentru a se întîlni cu Erdogan și pentru a discuta problemele. Cînd a fost presat cu privire la „teroriştii” pe care să fie extrădați din Suedia, în timpul unei conferinţe de presă comună, Erdogan l-a nominalizat pe Keneș.

Stockholm a subliniat în mod repetat că sistemul său judiciar este independent și are ultimul cuvînt în privința extrădărilor.

La începutul lunii decembrie, Suedia a extrădat în Turcia un membru condamnat al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care a fugit în Suedia în 2015, dar i s-a respins cererea de azil.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?