COVID-19 în MOLDOVA

Suedia a renunțat la carantină: care sînt părțile pozitive și negative

Suedia a renunțat la carantină: care sînt părțile pozitive și negative

Rezultatul renunțării Suediei la măsurile dure de carantină, care au făcut obiectul disputei economiștilor din întreaga lume, a depășit așteptările experților. La această concluzie au ajuns analiștii intervievați de Bloomberg.

Potrivit lor, raportul preliminar al Guvernului a înregistrat o scădere a PIB-ului țării în al doilea trimestru cu 7 la sută. Un astfel de indicator este unul anti-record pentru cea mai mare economie a Europei de Nord, cu toate acestea, pierderile ar fi putut fi de aproximativ două treimi mai mari, dacă autoritățile ar fi introdus măsuri restrictive complete pentru a combate răspîndirea coronavirusului, transmite lenta.ru.

De asemenea, declinul a fost mai puțin semnificativ în comparație cu majoritatea țărilor europene și SUA. Aceasta din urmă, la sfîrșitul lunii iulie, a raportat o scădere trimestrială a PIB-ului cu 32,9%, ceea ce a devenit cel mai rău indicator din istoria țării.


Interlocutorii publicației menționează că renunțarea Suediei la carantină pe scară largă are și părți negative: mortalitatea ridicată și perspective neclare privind redresarea economică completă. Astfel, țările vecine Finlanda și Danemarca au reușit să depășească mai repede vîrful îmbolnăvirilor și să înceapă mai devreme reluarea activității întreprinderilor individuale și a unor ramuri întregi.

Analiștii companiei de investiții Capital Economics așteaptă o scădere a PIB-ului în al doilea trimestru la 3,7% față de aceeași perioadă a anului trecut (patru la sută comparative cu primul trimestru).

Decizia guvernului suedez de a impune doar restricții superficiale pe fundalul pandemiei de coronavirus a provocat numeroase controverse în rîndul economiștilor. Unii au declarat că consecințele pentru țară vor fi și mai dăunătoare pe termen lung. Cu toate acestea, autoritățile au insistat că renunțarea la închiderea completă a companiilor și interzicerea activităților în masă va permite depășirea crizei mai ușor.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load