AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 466 469  Au ieșit 381 000​  Au rămas 85 469     Mai multe detalii
Transnistria stiri: 909
Criza energetică stiri: 730

SUA și Rusia se pregătesc pentru discuții, înaintea unei săptămâni diplomatice cu mize mari

10 ian. 11:00   Război în Ucraina
1870 0

Delegații ale SUA și Rusia au organizat un dineu de lucru la Geneva duminică, 9 ianuarie, înaintea unei săptămîni de negocieri diplomatice cu mize mari în trei orașe europene, provocată de cererile Moscovei de a încheia un acord de securitate și de consolidarea militară rusă în apropierea Ucrainei.

Adjunctul secretarului de stat american Wendy Sherman, șefa delegației americane și echipa sa au purtat convorbiri cu adjunctul ministrului rus de externe Serghei Reabkov și cu alți oficiali ruși timp de două ore, în timpul unui dineu la reședința reprezentantului SUA la Conferința pentru dezarmare de la Geneva.

Diplomații de rang înalt „au discutat despre subiectele bilaterale pe care ambele părți le vor aborda” în cadrul discuțiilor principale din 10 ianuarie, a declarat purtătorul de cuvînt al Departamentului de Stat, Ned Price, într-un comunicat.

Discuțiile din timpul dineului sînt un preludiu la așa-numitul Dialog Strategic și de Securitate, un grup de lucru SUA-Rusia înființat anul trecut pentru controlul asupra armelor. Discuțiile bilaterale ruso-americane vor fi urmate de o reuniune a Consiliului NATO-Rusia la Bruxelles și de discuții multilaterale separate în cadrul Organizației pentru Cooperare și Securitate în Europa (OSCE) la Viena, în cursul acestei săptămîni.

Departamentul de Stat a declarat că la Geneva vor fi discutate doar anumite chestiuni bilaterale, dar că Statele Unite „nu vor discuta despre securitatea europeană fără aliații și partenerii noștri europeni”, într-o referire la cererile Rusiei față de Statele Unite și NATO de a oferi garanții de securitate.


Sherman „a subliniat angajamentul Statelor Unite față de principiile internaționale ale suveranității, integrității teritoriale și libertății națiunilor suverane de a-și alege propriile alianțe”, se arată în comunicat, cu referire la Ucraina și la aspirațiile acesteia de a adera la NATO.

2

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Scumpirea carburanților vă poate motiva să renunțați la mașină?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав