SUA şi China pregătesc noi negocieri

SUA şi China pregătesc noi negocieri

Administraţia Trump a contactat oficialii chinezi pentru iniţierea unei noi runde de discuţii comerciale, în condiţiile în care se pregăteşte să activeze noi tarife vamale punitive pentru bunuri chinezeşti în valoare de 200 de miliarde de dolari.


Beijingul a salutat această invitaţie ieri, iar purtătorul de cuvînt al Ministerului Chinez de Externe, Geng Shuang, a declarat că părţile stabilesc acum detaliile întrevederii viitoare.


Larry Kudlow, cel care conduce Consiliul Economic al Casei Albe, a declarat, citat de Fox Business Network, că secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a trimis recent o invitaţie către omologii chinezi, însă nu a oferit detalii.


Acesta a menţionat: "China a susţinut întotdeauna că o escaladare a conflictului comercial nu este în interesul nimănui. De la discuţiile preliminare de luna trecută, de la Washington, echipele negociatoare au menţinut diverse forme de contact şi au purtat discuţii cu privire la preocupările fiecărei părţi".


Potrivit unor surse citate de presa străină, invitaţia lui Mnuchin pentru desfăşurarea de negocieri săptămîna viitoare a fost transmisă inclusiv vicepremierului Liu He, care este consilierul economic principal al preşedintelui ţării, Xi Jinping.


Amintim că, în intervalul 22-23 august, au avut loc întîlniri între oficiali americani şi chinezi de rang mediu, fără ca aceştia să ajungă la vreun acord.


Acum, Kudlow afirmă: "Cred că cei mai mulţi dintre noi sînt de părere că este mai bine să negociem şi cred că guvernul chinez este dispus să vorbească". Dar, oficialul american a subliniat că nu garantează nimic în privinţa unui progres în aceste discuţii.


Pînă în prezent, Statele Unite şi China şi-au aplicat reciproc tarife pentru bunuri în valoare de cîte 50 de miliarde de dolari, în conflictul legat de solicitările SUA ca ţara asiatică să adopte schimbări semnificative în politicile economice, precum eliminarea obligativităţii de a forma companii mixte pentru a putea desfăşura activităţi pe piaţa chineză şi transferul de tehnologie, eliminarea programelor de subvenţii industriale şi protejarea mai eficientă a proprietăţii intelectuale americane. 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load