X 
Arşiţa stiri: 163
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1455

SUA se opun prin veto unei rezoluţii ONU privind accesul ajutorului umanitar în Fîșia Gaza

19 oct. 2023,, 08:15   Externe
2673 0

SUA a recurs la dreptul de veto în cazul unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU, care ar fi cerut o suspendare a ostilităţilor din conflictul dintre Israel şi militanţii palestinieni Hamas, pentru a permite accesul ajutorului umanitar în Fîşia Gaza, scrie observatornews.ro.

Votul asupra textului redactat de Brazilia a fost amînat de două ori în ultimele două zile, în timp ce Statele Unite încearcă să intermedieze accesul ajutoarelor în Gaza.

Miercuri, 18 octombrie, 12 membri au votat în favoarea proiectului de text, în timp ce Rusia și Marea Britanie s-au abținut. „Suntem pe teren și facem munca grea a diplomației”, a declarat ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield, în fața celor 15 membri ai consiliului după vot. „Credem că trebuie să lăsăm această diplomație să se desfășoare”.

China s-a declarat şocată şi dezamăgită de veto-ul american, afirmînd că „a fost de-a dreptul incredibil”. În schimb, doi membri ai G7 din Consiliu, Japonia şi Franţa, au susţinut moţiunea Braziliei.

„Da, rezoluțiile sînt importante. Și da, acest consiliu trebuie să se pronunțe. Dar acțiunile pe care le întreprindem trebuie să fie dublate de faptele de pe teren și să sprijine eforturile diplomatice directe. Acest lucru poate salva vieți. Consiliul trebuie să facă acest lucru cum trebuie”, a spus ea.


„Tocmai am fost din nou martori ai ipocriziei și standardelor duble ale colegilor noștri americani”, a declarat ambasadorul rus la ONU, Vasilii Nebenzia. O rezoluție redactată de Rusia care cerea o încetare a focului umanitară nu a trecut luni. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut miercuri o încetare imediată a focului umanitar pentru a permite eliberarea ostaticilor și acordarea de ajutor umanitar în Gaza.

3
0
0
1
11

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав