Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

SUA, în căutarea alternativelor Organizației Mondiale

1 iun. 2020,, 18:45   Externe
1657 0

Ruptura relațiilor dintre Washington și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), fiind o agenție specializată a ONU, va marca o nouă etapă într-o campanie de lungă durată a unei părți a elitelor americane împotriva Organizației Mondiale și a diplomației multilaterale în general.

De această părere este rectorul Academiei Diplomatice a MAE al Rusiei, Alexandr Iakovenko. Potrivit lui, mult mai important este contextul mai larg al politicii actuale a administrației SUA, caracterizată ca neonaționalism agresiv, deoarece anume acesta permite de a judeca despre noua calitate a cursului Americii spre distrugerea întregii ordini mondiale postbelice cu rolul principal al ONU și normele și instrumente internațional-legale universale, obligatorii pentru toți.

După cum a menționat rectorul Academiei Diplomatice a MAE al Rusiei, acum are loc introducerea conceptului de "ordine liberală" în locul termenului ”ordine postbelică", care, după cum se știe, nu a fost creatura Occidentului, ci a fost creat de întreaga comunitate mondială, inclusiv Uniunea Sovietică și alte țări ale lumii neoccidentale.

Potrivit lui, în primul rând, politica distructivă a lui Trump este universală și, în special, este menită să reformuleze însăși noțiunea de "aliat". Apărută în anii Războiului Rece ca o definiție a comunității occidentale, unită de interese ideologice și politice comune, aceasta este acum retrogradată la statutul de satelit. Alianța, pe această bază, poate face apel doar la o parte din elitele europene - ca o încercare de unire a rîndurilor, inclusiv în fața propriului electorat de protest (în terminologia elitelor, "creșterea populismului").

După cum a subliniat rectorul Academiei Diplomatice a MAE din Rusia, de fapt, Trump și trumpizmul provoacă respingere atît din partea unei părți semnificative a elitelor, cît și a opiniei publice largi. Altcineva ar putea spune da, dar nu America Trump. Acest lucru este dovedit de contradicțiile americano-germane, apărute în legătură cu planurile de desfășurare a summit-ului "Seven" în SUA, și în legătură cu problemele fundamentale, cum ar fi "Nord stream-2" și relația cu China.


După cum a menționat Alexandr Iakovenko, în al doilea rînd, izolaționismul Trump neagă orice instituții supranaționale, nu doar diplomația multilaterală. Acest lucru se referă în mod direct la Uniunea Europeană, care nu sînt deloc pregătiți să sacrifice europenii pe altarul noii confruntări globale, oricât de greu le-ar fi. Mai mult, capitalele europene de top vorbesc despre "autonomia strategică" a Europei ca răspuns la provocarea politicii lui Trump.

Potrivit lui, în al treilea rînd, pandemia de coronavirus a accentuat doar ieșirea în prim plan pe agenda internațională comună a tuturor provocărilor și amenințărilor, cum ar fi schimbările climatice. Toate acestea au legătură directă cu problematica dezvoltării social-economice și poartă un caracter transfrontalier, și de aceea ele pot fi contracarate eficient doar prin eforturile colective ale întregii comunități mondiale, așa cum a reamintit recent, G. Kissinger pe paginile Wall Street Journal. Faptul că puțini oameni sunt dispuși să urmeze americanii, spune ieșirea SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climaterice.

"Trebuie să ținem cont și de faptul că, în baza experienței deja existente, "proaspete", Statele Unite nu sînt gata să-și sacrifice locul în Consiliul de securitate al ONU. Instituțiile multilaterale nu se vor descurca dacă americanii vor ieși din ele. Se vor găsi destule state gata să adăpostească și să finanțeze Secretariatul ONU dacă el va fi nevoit să părăsească New York-ul. Acest lucru este bine cunoscut și de Washington, și, de aceea, nedorind să joace un rol pozitiv în ONU, va continua să se comporte distructiv acolo. Dar resursa unei astfel de politici se epuizează, deoarece contravine intereselor naționale indigene ale aproape tuturor statelor, inclusiv Americii în sine", a subliniat Alexandr Iakovenko.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?