Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

SUA confirmă posibilitatea de a ataca Rusia din Europa

2 noi. 2018,, 16:59   Externe
2602 0

Sistemele de Apărare Antirachetă, amplasate în România și Polonia, permit o ușoară remontare, astfel acestea se transformă în sisteme ofensive, scrie US Naval Research Institute al Marinei Militare a SUA. Organizația a discutat cu Abraham Denmark, care conduce în prezent Direcția asiatică de susținere a oamenilor de știință la Centrul Woodrow Wilson și care a lucrat anterior la Pentagon.

Potrivit părerii expertului, transformarea obiectelor Aegis Ashore din România și Polonia din poziția defensivă împotriva rachetelor balistice iraniene într-una ofensivă împotriva Rusiei este "foarte ușor de făcut", ceea ce reieșind din faptul că NATO are în dotare rachetele aeriene şi maritime, poate complica planurile de apărare ale Rusiei împotriva atacurilor de orice tip din direcția europeană. Denmark recunoaște că o astfel de transformare încalcă Tratatul privind rachetele cu rază medie de acțiune. În octombrie președintele SUA Donald Trump, invocînd încălcarea Tratatului de către Rusia și programele de înzestrare militară derulate de China și-a anunțat intenția de a se retrage din Tratatul privind rachetele cu rază medie de acțiune.

Consilierul președintelui statului american pentru Securitate Națională, John Bolton, care a vizitat Moscova, după întîlnirea cu președintele rus Vladimir Putin, a confirmat planurile lui Trump.

Drept răspuns la declarația SUA privind eventuala retragere din Tratatul bilateral, Federația Rusă a luat act de amenințarea unei noi curse de înarmare, admiţînd, de asemenea, adoptarea unor măsuri de răspuns, ale căror conținut specific nu a fost dezvăluit de oficialități. În special, ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova, evitînd repetarea experienței URSS, nu va răspunde „prin metode atît de costisitoare”. Tratatul privind rachetele cu rază medie de acțiune a fost semnat de Uniunea Sovietică și SUA în anul 1987. Tratatul interzice participanților să producă, să testeze și să plaseze rachete balistice, aeriene şi maritime cu rază medie (de la 1000 la 5500 kilometri) și de rază scurtă (de la 500 la 1000 km) și, de asemenea, a obligat părțile să lichideze lansatoarele corespunzătoare.

Tratatul e exclusiv bilateral (din partea fostei URSS din acesta fac parte în afară de Rusia: Ucraina, Kazahstanul și Belarusul), de aceea, în special, nu vizează China. Rusia consideră drept încălcare gravă a Tratatului privind rachetele cu rază medie de acțiune, instalate în România și Polonia, a lansatoarelor Mark 41, care sînt capabile să lanseze nu numai antirachetele RIM-161 Standard Missile 3, ci și rachetele de croazieră Tomahawk (cu o rază de pînă la 2500 kilometri), atingînd practic orice țintă din partea europeană a Rusiei.


Statele Unite ale Americii acuză Rusia de ascunderea adevăratelor capacități ale rachetei de croazieră 9M729 a Complexului „Iskander-M”, care este versiunea terestră a rachetei maritime Kaliber-NK (cu o rază de pînă la 1400 kilometri). Pentagonul consideră că racheta sol-sol balistică are o rază de pînă la 5500 de kilometri și nu de 500 de kilometri, după cum susține Ministerul Apărării al FR.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?