Criza energetică stiri: 488
Biden - Putin stiri: 145

SUA cere Georgiei să îl trateze cu demnitate pe Saakaşvili

19 noi. 2021,, 08:52   În lume
1394 0

Statele Unite au cerut joi Georgiei să-l trateze "echitabil şi cu demnitate" pe fostul preşedinte Mihail Saakaşvili, încarcerat şi în stare critică, potrivit medicilor, din cauza unei greve a foamei, transmite Noi.md cu referire la agerpres.ro.

"Urmărim îndeaproape tratamentul aplicat fostului preşedinte Mihail Saakaşvili după arestarea sa la 1 octombrie", a declarat purtătorul de cuvînt al diplomaţiei americane, Ned Price, într-un comunicat.

El a mai îndemnat autorităţile de la Tbilisi "să ţină cont de recomandările" grupului de medici constituit de avocatul poporului din Georgia "cu privire la tratamentul adecvat".

"Cerem cu fermitate guvernului Georgiei să se asigure că Mihail Saakaşvili este în măsură să asiste la toate audierile judiciare ale cauzelor sale penale în curs, în conformitate cu dreptul internaţional", a adăugat el.

Diplomatul american a subliniat că fostul preşedinte are "dreptul la un proces echitabil".


Săptămîna trecută, Mihail Saakaşvili, care refuză să mănînce de aproape 50 de zile în semn de protest faţă de încarcerarea sa la 1 octombrie, la scurt timp după ce s-a întors din exil în Ucraina, a fost transferat la un spital penitenciar din cauza deteriorării stării sale de sănătate.

Un grup de medici constituit de apărătorul drepturilor a afirmat miercuri că se Mihail Saakaşvili află în stare "critică".

Apreciind că spitalul penitenciar unde este tratat fostul preşedinte nu poate răspunde nevoilor lui medicale, ei au cerut transferul imediat lui la o unitate de terapie intensivă dintr-un spital civil mai bine echipat.

Fostul lider, în vîrstă de 53 de ani, a spus că a fost maltratat de gardienii săi în închisoare şi a afirmat că se teme pentru viaţa lui.

Organizaţii pentru drepturile omului au condamnat tratamentul rezervat lui Mihail Saakaşvili, considerînd că este o răzbunare motivată politic.

Mihail Saakaşvili, care a fost preşedinte al Georgiei timp de nouă ani, pînă în 2013, a fost arestat la 1 octombrie, la revenirea în ţara sa natală pentru o manifestaţie a opoziţiei cu o zi înainte de alegerile municipale. El este pasibil de şase ani de închisoare pentru abuz în funcţie, în baza verdictului dat la finalul unui proces care a avut loc în absenţa lui în 2018 şi pe care el îl denunţă ca fiind unul politic.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X