X 

SUA: Baza planului de pace pentru Ucraina ar trebui să fie consolidarea suveranității acesteia

21 mar. 13:45   Război în Ucraina
1821 2

Statele Unite consideră că o reglementare pașnică în Ucraina ar trebui să asigure menținerea suveranității și integrității teritoriale a acesteia.

Această declarație a fost făcută de secretarul de stat american Anthony Blinken, comentînd vizita de stat a președintelui chinez Xi Jinping în Rusia.

"Un element fundamental al oricărui plan de a pune capăt războiului din Ucraina și de a asigura o pace justă și durabilă trebuie să fie menținerea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în conformitate cu Carta ONU. Orice plan care nu acordă prioritate acestui principiu critic este o tactică consumatoare de timp sau una care „vizează doar promovarea unui rezultat nedrept. Aceasta nu este o diplomație constructivă. Un apel la încetarea focului care nu include retragerea forțelor ruse de pe teritoriul ucrainean ar sprijini în esență „ratificarea” acaparărilor rusești”, a susținut șeful diplomației americane în cadrul unei discuții cu reporterii la Departamentul de Stat al SUA.

El a confirmat că, potrivit Washingtonului, guvernul chinez ar putea cere o încetare a focului în Ucraina în timpul vizitei președintelui chinez Xi Jinping în Rusia.

"Vreau să abordez ceea ce se întîmplă la Moscova. Astăzi și mai tîrziu în această săptămînă, președintele Xi se întîlnește în Rusia cu președintele [Vladimir] Putin. Ne așteptăm ca China să poată folosi această vizită pentru a repeta apelurile la încetarea focului [în Ucraina], ca parte din sugestiile sale pașnice”, a spus Blinken.


Potrivit acestuia, „Statele Unite salută orice inițiativă care promovează o pace justă și de durată” în Ucraina. „Propunerea chineză include elemente pe care le-am susținut de multă vreme, inclusiv asigurarea securității nucleare, depășirea crizei umanitare, protejarea civililor și, de fapt, primul paragraf solicită asigurarea suveranității, independenței și integrității teritoriale a tuturor țărilor”, a declarat secretarul de stat.

Blinken a menționat că Statele Unite continuă să se opună ideii de încetare a focului în Ucraina în această etapă. „Aceasta (încetare a focului – nota TASS) ar fi o recunoaștere a încercărilor Rusiei de a ocupa prin forță teritoriul unui vecin suveran. Acest lucru ar permite Rusiei să-și consolideze pozițiile în Ucraina. Declararea acum a încetării focului fără o soluție de durată i-ar permite președintelui Putin să dea trupelor sale posibilitatea de a se odihni, de a se reechipa și apoi de a începe războiul din nou la un moment mai convenabil pentru Rusia”, crede secretarul de stat.

Potrivit acestuia, „comunitatea mondială nu ar trebui să fie indusă în eroare de nicio mișcare tactică a Rusiei, susținută de China sau de altă țară, care vizează înghețarea războiului în propriile sale condiții”. „Un astfel de pas ar încălca Carta ONU <...>”, crede Blinken.

Totodată, el a remarcat eforturile pe care le depune Kievul în direcția îndreptării către pace în situația actuală.

Potrivit lui Blinken, „Ucraina a prezentat deja o formulă pentru o pace justă și, dacă China se angajează să sprijine sfîrșitul războiului, pe baza principiilor Cartei ONU, așa cum se cere în paragraful numărul unu al planului său, apoi se poate angaja cu Ucraina și președintele [Vladimir] Zelenski pe această bază și, de asemenea, să-și folosească influența pentru a forța Moscova să-și retragă forțele.

1
1
0
0
24

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Problemele legate de anularea zborurilor Air Moldova și plecarea mai multor companii aeriene reprezintă:
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий