X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Studiu: Coronavirusul se poate transmite nu doar prin salivă, ci și prin lacrimi

24 apr. 2020,, 02:30   Externe
2542 0

Un nou studiu efectuat de o echipă a Institutului Național de Boli Infecțioase Spallanzani din Roma și apărut în revista de specialitate ”Annals of Internal Medicine” susține ipoteza transmiterii virusului responsabil de Covid-19 și prin secreții oculare, potrivit La Stampa și Il Giornale.

Dacă până acum știam în mod cert că virusul se transmite cel mai rapid prin tuse, strănut sau vorbitt, moment în care ies din gura noastră particule mici de salivă încărcate cu acest virus, specialiștii spun că și lacrimile au potențial de infectare deoarece ajung pe fața și mâinile noastre, reprezentând apoi o sursă de transmitere a coronaviruslui celor cu care intrăm în contact.

Astfel, în cadrul unui studiu efectuat de o echipă a Institutului Național de Boli Infecțioase Spallanzani din Roma, s-a constatat că virusul Sars-Cov-2 este activ și, prin urmare, contagios chiar și în lacrimile pacienților care sunt afectaţi.

Înainte de publicarea rezultatelor cercetării în revista Annals of Internal Medicine, datele au fost comunicate direct Organizației Mondiale a Sănătății. (OMS). Studiul datează de la sfârșitul lunii ianuarie, când, unei paciente internată la unitatea Spallanzani din Roma pentru conjunctivită bilaterală şi depistată ulterior pozitivă pentru Coronavirus, i-a fost recoltată secreţie conjunctivală, ocazie în care cercetătorii Institutului Național de Boli Infecțioase au constatat că virusul Sars-Cov-2 se poate răspândi atât în conjunctivele ochilor, cât și în interiorul sistemului respirator.

De asemenea, din studiul realizat de medicii de la spitalul Spallanzani din Roma reiese că virusul poate persista în conjunctiva ochilor chiar și atunci când tampoanele faringiene efectuate la un pacient cu Coronavirus rezultă, în schimb, negative.


În cazul pacientei internate la Spallanzani, după trei săptămâni de spitalizare, în timp ce exudatul faringian rezulta negativ, cel ocular continuat să arate pozitiv, situaţie care a durat în total 27 de zile. Rămâne de văzut dacă, totuși, pozitivitatea constituie un pericol de potențială contagiune din cauza lacrimilor. Testele moleculare pot detecta doar prezența reală a ARN-ului viral în eșantionul prelevat, dar numai atunci când virusul este izolat într-o cultură celulară este posibilă evaluarea capacității de infectare.

"S-a demonstrat într-un fel că virusul intră și iese din ochi. Astăzi, prin această nouă informaţie am înţeles că virusul se poate multiplica și în epiteliul conjunctival ", adaugă directorul departamentului de boli infecțioase al Institutului Superiore di Sanità, Gianni Rezza, comentând cercetările lui Spallanzani. „Este foarte important să se continue să se studieze și să se aprofundeze cunoștințele despre acest virus”, a concluzionat doctorul Rezza.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?