Străzile din Tokyo vor fi pavate cu panouri solare

Străzile din Tokyo vor fi pavate cu panouri solare

Autorităţile japoneze doresc să introducă „străzi solare” în Tokyo care vor colecta energia de la soare cu ajutorul panourilor solare instalate sub şosea.


Pe termen lung, demersul are miza de a transforma metropola într-un loc mai ecologic.


Efortul are ca miză promovarea capitalei japoneze ca oraş ecologic, atît în ţară cît şi afară, cu ocazia Jocurilor Olimpice din 2020, scrie The Independent.


În mai, o astfel de şosea a fost instalată într-o parcare a unui magazin Seven-Eleven din Sagamihara, Prefectura Kanagawa.


Deasupra panourilor este un material special care să asigure durabilitatea, făcînd posibilă deplasarea autovehiculelor. Un astfel de demers nu este nou, străzi solare fiind construite şi în Franţa şi în pistele pentru biciclişti.


Oficialii au în vedere mai mult decît promovarea oraşului pentru Olimpiadă. Şi-au propus ca pînă în 2030, consumul de energie din Tokyo să fie acoperit în proporţie de 30% de energie regenerabilă, comparativ cu ţinta pentru 2016 de 12%.


De asemenea, autorităţile au precizat că nu există restricţii în termeni de localizare pentru instalarea sistemului de străzi solare, ceea ce creşte posibilităţile de expansiune a energiei regenerabile.


Problema cu introducerea acestora este costul mare. Componentele sînt extrem de scumpe, iar spre exemplu, în Franţa, un kilometru de stradă solară costă aproximativ 5 milioane de euro. Este mai puţin totuşi decît un kilometru de pe viitoarea Autostrada Piteşti-Sibiu unde, în medie, un kilometru de autostradă va costa 13 milioane de euro, conform unei analize Mediafax realizate anul trecut, deci de două ori şi jumătate mai mult faţă de preţul construirii străzii solare din Franţa.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load