TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Straniile clădiri proiectate de unul din cei mai renumiți arhitecți (FOTO)

Friedensreich Hundertwasser (1928-2000) a fost un pictor austriac, arhitect și sculptor, cunoscut mai ales pentru stilul său arhitectural unic, caracterizat prin forme colorate, ornamentale și biomorfe.

Stilul arhitectural al lui Hundertwasser este adesea comparat cu cel al lui Antoni Gaudi.

În anii 1950, Hundertwasser a început proiectarea clădirilor care și astăzi se înalță falnic în Viena, Austria. Aceste modele utilizează forme neregulate și includ caracteristicile naturale ale peisajului. Blocul de apartamente Hundertwasserhaus din Viena este un exemplu celebru. Această clădire are pardoseli inundabile, un acoperiș acoperit cu pământ și iarbă și copaci mari care cresc din interiorul camerelor.

Hundertwasser s-a opus arhitecturii monotone și a cerut boicotarea arhitecturii cu linii drepte cerând în schimb libertatea de creație a clădirii și dreptul de a crea structuri individuale. A scris manifestări și eseuri și a încercat organizarea de mitinguri în capitala Austria pe această temă. Pe măsură ce reputația lui Hundertwasser a crescut, tot mai mulți dezvoltatori au apelat la serviciile sale, proiectând o biserică în sudul Austriei, gara din Uelzen, o fabrică din Valea Napa, California, și toaleta publică din Kawakawa.

A trăit mai mult în Noua Zeelandă și pe propriul său vas Regentag, cu care a navigat în special în Oceanul Pacific. În timpul unei călătorii pe nava Queen Elizabeth II, arhitectul încetează din viață, la 19 februarie 2000, în urma unui atac de cord.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load