X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Stoltenberg: „Finlanda și Suedia vor fi admise în NATO cu o viteză fără precedent”

29 iun. 2022,, 13:25   Externe
2372 0

Procesul de admitere a Finlandei și Suediei la NATO decurge cu o viteză fără precedent, dar data aderării lor va depinde doar de ratificarea de către țări a protocolului de aderare. Acest lucru a fost declarat miercuri de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la sosirea la summit.

„Liderii vor lua o decizie istorică de a invita Finlanda și Suedia să devină membre NATO pe baza unui acord între Suedia, Finlanda și Turcia. Liderii vor trimite invitații acestor țări la summit, adică au trecut doar cîteva săptămîni între aplicare și invitație, aceasta este fără precedent. După invitație, va începe procesul de ratificare de către parlamentele tuturor celor 30 de țări, iar acest lucru va dura ceva timp", a spus el.

În ajun, înainte de summitul NATO de la Madrid, TUrcia și-a dat acordul pentru alăturarea la alianță a Finlandei și Suediei. Liderii celor trei state au semnat un memorandum comun în care Helsinki și Stockholm s-au angajat să țină cont de preocupările Ankarei în domeniul securității și luptei împotriva terorismului. Administrația lui Erdogan a confirmat că s-a ajuns la un acord privind intrarea Suediei și Finlandei în NATO, iar Ankara a primit toate asigurările de care are nevoie.

Memorandumul comun semnat este o foaie de parcurs pentru procesul de admitere a țărilor în NATO și de înlăturare a obiecțiilor Turciei la acest lucru.

Iată principalele sale prevederi:


Suedia și Finlanda au promis Ankara să investigheze și să oprească orice activități de finanțare și recrutare ale PKK;

Suedia va înăspri legea privind infracțiunile de terorism de la 1 iulie și va continua să înăsprească o astfel de legislație în acord cu Turcia;

Suedia și Finlanda s-au angajat să ia în considerare cererile Turciei de extrădare a suspecților de terorism pe baza probelor și a informațiilor;

Ambele țări vor aduce, de asemenea, cadrul de reglementare în conformitate cu obligațiile față de aliații NATO și cu statutul de membri ai alianței;

Turcia, Finlanda și Suedia confirmă că în prezent nu există embargouri naționale asupra armelor între ele.

Autoritățile finlandeze au remarcat că memorandumul semnat indică angajamentul celor trei țări de a „sprijini deplin în cazul unor amenințări la adresa securității celeilalte”. După cum s-a menționat, Finlanda condamnă terorismul în toate formele și manifestările sale. În calitate de membră a NATO, Finlanda va respecta pe deplin documentele și politicile NATO privind combaterea terorismului.

Biroul lui Erdogan a spus că Helsinki și Stockholm au promis că vor arăta solidaritate cu Ankara în lupta sa împotriva tuturor posibililor teroriști și că nu vor sprijini Forțele de autoapărare kurde siriene și mișcarea FETO a predicatorului Fethullah Gülen.

„Turcia a primit ceea ce a vrut. Țările au convenit să coopereze deplin cu Turcia în lupta împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan [PKK] și a ramurilor sale. Embargoul privind furnizarea de produse din industria de apărare va fi ridicat, iar cooperarea în această direcție va fi extinsă. Se va institui un mecanism structurat de cooperare pentru schimbul de informații în lupta împotriva terorismului. Se va acorda sprijin pentru participarea cît mai largă a Finlandei și Suediei la mecanismele de securitate ale UE”, a menționat biroul.

Anterior, Erdogan a spus că Finlanda și Suedia ar trebui să țină cont de preocupările de securitate ale Turciei dacă urmează să adere la NATO.

„Nu sîntem o țară întîmplătoare în alianță”, a subliniat președintele și a amintit că Turcia este membră a NATO de 70 de ani.

Potrivit Associated Press, citînd un înalt oficial al administrației americane, Washingtonul nu a făcut nicio promisiune Ankarei în schimbul deciziei sale de a-și ridica obiecțiile de a invita Suedia și Finlanda la NATO. Sursa agenției a indicat că Turcia nu a cerut Statelor Unite concesii în cadrul negocierilor pe această temă. Totodată, oficialul a menționat că Statele Unite au jucat un rol cheie în ceea ce privește procesul de negocieri între cele trei țări.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a confirmat semnarea memorandumului tripartit și a anunțat că țările NATO, la summitul de la Madrid, vor invita oficial Finlanda și Suedia să se alăture alianței. În același timp, data aderării lor la NATO este încă necunoscută, deoarece mai întîi „protocolul de aderare trebuie ratificat de parlamentele tuturor țărilor membre”.

Potrivit secretarului general, aderarea Finlandei și Suediei la NATO va schimba fundamental situația din regiunea baltică.

„Vor acoperi țările baltice – Estonia, Lituania și Letonia și, de asemenea, ne vor permite să ne întărim prezența în această parte a lumii”, a spus Stoltenberg.

Potrivit acestuia, decizia de a accepta aceste țări în alianță este „un semnal pentru președintele Putin că ușa NATO va rămîne deschisă pentru noi țări”.

„Este contrar dorințelor sale, cînd a propus un acord european de securitate, în ianuarie. El a vrut mai puțin NATO [în apropierea granițelor ruse], dar acum va obține mai multă NATO”, a subliniat Stoltenberg.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?