COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 839 851 INFECTAȚI 323 469(+1787)   TRATAȚI 302 147     DECESE 7386(+40 )  Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2954
Puterea stiri: 6906
Coronavirus stiri: 7669

Stejarii seculari care vor fi folosiți pentru reconstruirea catedralei Notre Dame

6 apr. 19:30   În lume
1570 0

În fosta pădure regală din Bercé, din regiunea franceză Loara, un copac în vîrstă de 230 de ani se prăbușește la pămînt.

Doar un puiet în timpul Revoluției Franceze, stejarul înalt de 20 de metri este unul dintre cei 1.000 de copaci doborîți pentru reconstruirea catedralei Notre Dame, mistuită de un incendiu de amploare în urmă cu doi ani, relatează CNN.

Stejarii bătrîni de sute de ani vor fi folosiți pentru reconstituirea structurii de lemn a acoperișului și pentru a înlocui baza turlei înghițite de flăcari în aprilie 2019.

„Știm că este sfîrșitul a ceva, dar este și un început”, spune Pauline Delord, un paznic al pădurii din Bercé.

Colega ei Claire Quinones este de acord: „Este cea mai bună a doua viață pe care le-o putem oferi”, a spus ea.


Vara trecută, președintele francez Emmanuel Macron a renunțat la ideea unei reamenajări contemporane pentru turnul de 96 de metri al catedralei, adăugat inițial de Eugene Viollet-le-Duc în 1859, și a optat pentru o restaurare identică.

Decizia a declanșat o căutare a stejarilor perfecți, care să poată satisface cerințele exigente ale arhitecților Philippe Villeneuve și Remi Fromont, care supraveghează procesul de reconstrucție.

În această iarnă, au fost folosite drone pentru a scana o pădure de lîngă Le Mans în căutarea primilor opt copaci care să fie utilizați pentru susținerea turlei. Cu ajutorul imaginilor 3D, dronele au fost folosite pentru a căuta exemplare care măsoară un metru lățime și peste 18 metri înălțime, fără defecte vizibile. Copacii subțiri din Bercé au o ușoară curbă care îi face ideali pentru turlă.

Arborii selectați vor fi doborîți în aceeastă primăvară și uscați timp de 12 pînă la 18 luni pentru a asigura stabilitatea grinzilor.

Potrivit generalului de armată însărcinat cu reconstrucția catedralei Notre Dame, acești copaci au fost plantați sub domnia regelui Ludovic al XIV-lea pentru a furniza lemn pentru construirea navelor aparținînd marinei franceze.

„sîntem niște bieți oameni care trăiesc doar 60, 70, 80, 100 de ani maximum. Dar copacii rămîn aici și după aceea. Recunoaștem smerenia ființei umane în fața imensității universului”, a spus generalul Jean-Louis Georgelin.

În plus față de cei opt stejari din Bercé, au fost donați mai mulți copaci din peste 200 de păduri din întreaga țară.

O petiție adresată ministrului francez al ecologiei a cerut oprirea tăierii copacilor, dar grupurile forestiere spun că numărul copacilor doborîți pentru refacerea catdralei reprezintă un procent mic din stejarii tăiați în fiecare an în Franța.

Notre Dame este programată să se redeschidă în 2024, dar din cauza întîrzierilor provocate de pandemie și a unor cantități mari de praf de plumb la locul incendiului, care prezintă un risc de contaminare, mulți cred că data stabilită de Macron este nerealistă.

Cu toate acestea, generalul Georgelin rămîne ferm: „Vom redeschide catedrala în 2024, fără îndoială”.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽