Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1124

Statele Unite au cerut Rusiei să restituie Ucrainei controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie

10 aug. 13:55   Război în Ucraina
1496 0

Statele Unite solicită Rusiei să predea Ucrainei controlul centralei nucleare de la Zaporojie, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, în timpul unui briefing difuzat pe pagina de Twitter a administrației americane.

„Continuăm să cerem Rusiei să oprească toate operațiunile militare la sau în apropierea instalațiilor nucleare ucrainene și să redea Ucrainei controlul deplin [al acelor instalații]”, a spus ea.

Purtătoarea de cuvînt a adăugat că Washingtonul va sprijini Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și eforturile acesteia de a asigura securitatea instalațiilor nucleare din Ucraina. Jean-Pierre a citat date de la Departamentul de Energie și de la Administrația Națională de Securitate Nucleară din SUA, potrivit cărora „ senzorii de radiații continuă să transmită date[la centralele nucleare]”.

„Din fericire, nu am observat semne de niveluri crescute sau anormale de radiații”, a concluzionat Jean-Pierre, subliniind că „este periculoasă desfășurarea de operațiuni militare în apropierea unei centrale nucleare”.

CNE Zaporojie este cea mai mare centrală nucleară europeană, care se află în orașul Energodar, controlat de armata rusă. În iulie-august, Ministerul rus al Apărării și autoritățile pro-ruse din regiune au declarat în mod repetat că forțele ucrainene bombardează teritoriul său. La rîndul lor, autoritățile ucrainene dau vina pe partea rusă pentru bombardamente.Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав