X 
Incendii stiri: 687
Cazul Șor stiri: 586
Preşedintele stiri: 3727

Șoigu: "Rusia va păstra controlul asupra armelor nucleare desfășurate în Belarus".

25 mai. 15:00   Război în Ucraina
1640 0

Decizia privind utilizarea armelor nucleare desfășurate în Belarus va fi luată la Moscova.

Acestea vor fi păstrate în depozitul din Belarus sub controlul Rusiei.

"Rusia nu transferă arme nucleare în Belarus: controlul și decizia privind utilizarea lor vor rămîne în mîinile părții ruse", a declarat ministrul Apărării, Serghei Șoigu, în timpul semnării documentelor care definesc ordinea de aflare a armelor nucleare non-strategice rusești într-o instalație specială de depozitare din Belarus.

Documentele au fost semnate în numele părții belaruse de către ministrul belarus al apărării, Viktor Hrenin.

Șoigu a declarat că "în viitor pot fi luate măsuri suplimentare pentru a asigura securitatea Statului Unional și pentru a răspunde situației militare și politice".


Serghei Șoigu a declarat, la o reuniune a miniștrilor apărării din cadrul OTSC, desfășurată la Minsk, că decizia Rusiei și a Belarusului de a riposta în domeniul nuclear-militar a fost luată în contextul unei escaladări extrem de puternice a amenințărilor la granițele vestice ale celor două țări.

El a reamintit că forțele armate belaruse au primit sistemul de rachete operaționale și tactice Iskander-M, care poate folosi atît rachete convenționale, cît și rachete cu propulsie nucleară. Unele avioane Su-25 au fost, de asemenea, retehnologizate pentru posibila utilizare a armelor nucleare.

"Militarii belaruși au urmat pregătirea necesară în centrele de pregătire rusești", a declarat Șoigu.

El și-a informat colegii că în cursul zilei de joi a semnat documente cu ministrul belarus al Apărării "care definesc procedura de amplasare a unui depozit special pentru muniții nucleare pe teritoriul belarus". "Aș dori să subliniez", a spus Șoigu, "că întregul set de măsuri este organizat în strictă conformitate cu obligațiile internaționale existente și nu încalcă Tratatul de neproliferare a armelor nucleare (TNP).

Ministrul belarus al Apărării, Viktor Hrenin, a remarcat că desfășurarea armelor nucleare non-strategice rusești în Belarus ar trebui să îi facă pe liderii țărilor neprietenoase să se gîndească la inadmisibilitatea unei noi escaladări a situației din regiune.

"Acesta va fi un răspuns eficient la politicile agresive ale țărilor ostile și, sperăm, va face ca liderii acestora să se gîndească la inadmisibilitatea unei noi escaladări în regiune", informează serviciul de presă al Ministerului Apărării din Belarus.

Ministrul Apărării a menționat că Minskul acordă o atenție deosebită pregătirii forțelor armate pentru a-și îndeplini sarcinile, inclusiv protecția frontierelor vestice ale Statului Unional.

"În cadrul cooperării militare și tehnico-militare dintre țările noastre, au fost luate măsuri pentru consolidarea potențialului de luptă al grupării regionale de trupe, inclusiv prin dotarea acestora cu noi sisteme de arme moderne, cum ar fi sistemul de rachete tactice Iskander-M și sistemul de rachete sol-aer S-400", a reamintit Hrenin.

4
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre decizia de a confisca mașina șoferilor care conduc în stare de ebrietate?