COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 934 281   INFECTAȚI 363 110(+677)   TRATAȚI 347 118      DECESE 9090(+21)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3014

Situl arheologic din Grecia unde aveau loc Jocurile Olimpice, în pericol

5 aug. 07:44   În lume
2618 0

Autorităţile elene au ordonat miercuri evacuarea satelor aflate în apropierea sitului arheologic unde se desfăşurau Jocurile Olimpice în antichitate, în vestul Peloponezului, din cauza incendiilor de vegetaţie care provoacă ravagii în ţară, distrugînd păduri şi clădiri, transmite Reuters.

Temperaturile de peste 40 de grade Celsius şi vînturile puternice au favorizat declanşarea a peste 150 de incendii în diferite zone ale ţării în ultimele zile, adăugîndu-se incendiilor din Turcia şi alte zone ale Mediteranei, transmite News.ro.

"Încă ducem o bătălie titanică pe multe fronturi. Zilele următoare vor fi mai dificile", a declarat ministrul adjunct al Protecţiei Civile Nikos Hardalias în timpul unui briefing de presă".

O duzină de sate au fost defrişate în apropierea sitului arheologic din regiunea vestică a Peloponezului, unde aveau loc Jocurile Olimpice antice, şi în jur de 160 de pompieri, cu avioane cu apă, s-au luptat pentru salvarea comorilor antice.


"Facem tot posibilul să salvăm acest loc sacru. După vieţile oamenilor, prioritatea noastră este să ne salvăm istoria", a declarat primarul local Panagiotis Antonakopoulos pentru postul de televiziune Open TV.

Situl, unde flacăra olimpică îşi începe călătoria către oraşul care găzduieşte olimpiadele moderne, este una dintre cele mai populare atracţii turistice din Grecia. Acesta a mai fost ameninţat de un incendiu în 2007.

În cealaltă parte a ţării, bărci de salvare de pe insula Evia, lîngă Atena, au ridicat aproximativ 85 de persoane de pe plajă, în timp ce un incendiu a cuprins pădurile de pini din jur, umplînd cerul cu fum gros.

"A ars toată noaptea. Pădurea a fost distrusă, satele au fost arse. Ne-am lăsat în urmă casele, ne-am lăsat animalele de companie", a declarat Christina Katsini, un rezident local, pentru Skai TV.

Au sosit întăriri din Cipru, iar pompierii din Franţa şi două avioane din Suedia erau aşteptaţi pînă joi, a declarat un purtător de cuvînt al Autorităţii de Protecţie Civilă, dar ţara este pregătită pentru alte bătălii în zilele următoare.

Incendiile care ameninţaseră marţi casele de la periferia nordică a Atenei marţi s-au temperat uşor. Dar locuitorilor li s-a spus să rămînă în interior, în timp ce un nor gros de fum se afla deasupra oraşului, umplînd aerul cu particule dăunătoare şi miros de ars.

”Mi-am salvat animalele de companie, de aceea am rămas. Am pielea de găină doar vorbind despre asta; toate casele din jurul meu au ars, nu a mai rămas nimic”, a spus un locuitor al Varympompi, Panagiotis, stînd printre maşini arse şi pini înnegriţi”.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Guvernul anunță că există un deficit de personal în structurile de stat. În opinia dvs., cum am putea rezolva această problemă?
 X