Jocurile Olimpice stiri: 116
Transnistria stiri: 1410

Situația în Iran: Un nou lider în fruntea țării și cinci zile de doliu național

20 mai. 13:24   Externe
2631 0

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat luni că prim-vicepreşedintele Mohammad Mokhber este responsabil de ramura executivă a puterii şi are la dispoziţie o perioadă maximă de 50 de zile pentru a organiza alegeri după moartea preşedintelui Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter.

De asemenea, Ali Khamenei a declarat cinci zile de doliu naţional.

Cele trei ramuri ale conducerii iraniene - executivul, legislativul şi sistemul judiciar - au avut luni o reuniune extraordinară, în care prim-vicepreşedintele Mohammad Mokhber a reprezentat ramura executivă, în urma decesului preşedintelui Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, a anunţat televiziunea de stat.

"Vom urma calea preşedintelui Raisi în îndeplinirea sarcinilor atribuite, fără nicio întrerupere", a declarat Mokhber, notează Noi.md cu referire la news.ro.

În cazul în care un preşedinte moare în timpul mandatului, Constituţia Republicii Islamice spune că prim-vicepreşedintele preia interimatul pentru o perioadă de 50 de zile, cu aprobarea liderului suprem, Ali Khamenei, care are ultimul cuvînt în toate problemele de stat din Iran.


La sfîrşitul celor 50 de zile urmează să aibă loc noi alegeri prezidenţiale.

5
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?