COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 596 955   INFECTAȚI 259 202(+184)   TRATAȚI 251 850     DECESE 6253(+3)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2826
Puterea stiri: 6296
Coronavirus stiri: 7247

Sfîrșitul epocii Netanyahu: Israelul are un nou prim-ministru și un nou guvern

14 iun. 09:30   În lume
1702 0

Duminică, Parlamentul Israelului, cu majoritate de voturi, a aprobat un nou guvern de coaliție, punînd capăt guvernării de 12 ani a lui Benjamin Netanyahu.

Netanyahu a guvernat Israelul pe o perioadă record de cinci mandate. Următorul guvern va fi condus de fostul ministru al Apărării, politicianul de dreapta Naftali Bennett. Cabinetul său este format în coaliție cu partidul centrist și liderul său, Yair Lapid. Partidele au ajuns la un acord în baza căruia Bennett va fi prim-ministru timp de doi ani, iar apoi va oferi locul lui Lapid pentru alți doi ani pînă la noile alegeri parlamentare.

Înainte de începerea votării, Bennett s-a adresat Knessetului. În primul rînd, el i-a mulțumit lui Netanyahu pentru serviciul său îndelungat ca lider al Israelului.

"Nu am fost întotdeauna de acord unul cu celălalt, dar amândoi am sacrificat multe pentru binele Statului Israel", a spus Bennett, referindu-se la Bibi și soția sa, Sarah.

Discursul lui Bennett a fost întrerupt în mod repetat de strigătele deputaților ”Likud” și ale altor partide loiale lui Netanyahu. Reprezentanții ai două partide religioase de extremă dreaptă, care de mulți ani au fost aliați loiali ai lui Bibi, au trebuit chiar scoși din sala de ședințe "pentru încercarea de a perturba procedura de votare".


Bennett a mai spus că fiecare generație a avut și va avea provocările sale și fiecare generație are nevoie de liderii săi. Potrivit lui, Benjamin Netanyahu a făcut multe, dar acum țara se confruntă cu o scindare fără precedent.

"În istoria poporului evreu au existat deja momente cînd dezacordurile au ieșit de sub control, ceea ce ne-a pus în mare pericol", a reamintit Bennett.

El a adus un omagiu liderului Partidului Yesh Atid ("Există un viitor"), Yair Lapid, care a adunat o nouă coaliție și a deschis calea pentru schimbări în țară.

"El a dat dovadă de o mare responsabilitate națională, generozitate politică și răbdare. Fără el, nu am fi fost astăzi aici", a concluzionat Naftali Bennett.

Înainte de votare, Netanyahu a luat cuvîntul și în Knesset. El l-a numit pe Bennett un "fake de dreapta", dar de faptul că a trădat cursul politic de dreapta nu l-a acuzat pe liderului blocului Yamina, ci pe membrii săi care au făcut o înțelegere cu cei de centru-stînga.

În același timp, mulți analiști politici israelieni menționează că nu Lapid sau Bennett au pus capăt erei Netanyahu. Ei doar profită de beneficiile procesului pe care Avigdor Lieberman l-a lansat în 2019, refuzînd să facă din nou coaliție cu Netanyahu. În anii care au urmat, israelienii nu au făcut altceva decît să meargă la urne și de fiecare dată fără nici un rezultat: Netanyahu nu a reușit niciodată să reunească din nou un guvern puternic.

Vineri, toate acordurile de coaliție au fost semnate și transmise Secretariatului Knesset, a anunțat partidul Yamina, al cărui lider este Bennett, și în acest moment, a spus el, "a pus capăt crizei politice de doi ani și jumătate".

Netanyahu, în vârstă de 71 de ani, nu a reușit să formeze un guvern după alegerile din 23 martie din Israelului, a patra oară în doi ani. În noul cabinet, el va deveni liderul partidului de opoziție de dreapta Likud. Partidul este în continuare cel mai popular din țară, dar de fiecare dată cîștigă mai puține locuri în Parlament.

Netanyahu s-a declarat împotriva unui posibil nou guvern, numindu-l o "coaliție periculoasă de fraudă și capitulare" și a promis să-l "răstoarne foarte repede". În țară continuă procesul său de acuzare de luare de mită, fraudă și abuz de încredere. El neagă acuzațiile.

Reputația lui Netanyahu a fost zdruncinată rău de-a lungul anilor: el este numit "ministrul criminalității" și acuzat că a gestionat greșit criza coronavirusului și consecințele sale economice.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Noul parlament și-a început activitatea. Ce așteptări aveți de la activitatea sa?
🔽🔽