Cazul Șor stiri: 599

Serbia şi Muntenegru şi-au expulzat reciproc ambasadorii

29 noi. 2020,, 13:17   Război în Ucraina
5523 0

Muntenegru şi Serbia şi-au expulzat sîmbătă reciproc ambasadorii acreditaţi la Belgrad, respectiv Podgoriţa, într-o escaladare a tensiunilor deja existente între cele două două ţări din fosta Iugoslavie, informează dpa şi AFP.

Muntenegru l-a declarat pe ambasadorul sîrb Vladimir Bozovic persona non grata pentru "amestec în afacerile sale interne", acordîndu-i 72 de ore să părăsească ţara, potrivit informaţiilor furnizate de ministerul de externe, transmite Agerpres.

Serbia a anunţat în decurs de cîteva ore o măsură reciprocă, declarîndu-l pe ambasadorul muntenegrean Tarzan Milosevic persona non grata şi expulzîndu-l.

Se aşteaptă ca guvernul din Muntenegru să rămînă la putere doar în următoarele patru zile, întrucît o nouă coaliţie se pregăteşte să o înlocuiască în urma alegerilor din vară. Miercuri, parlamentul de la Podogriţa urmează să voteze un nou guvern care reuneşte trei formaţiuni ale opoziţiei.

Preşedintele muntenegrean Milo Djukanovic a condus ţara timp de aproape 30 de ani fără întrerupere, spre independenţa faţă de Serbia în 2006 şi aderarea la NATO în 2017.


În timpul guvernării sale, el a îndepărtat Muntenegru de alianţa sa tradiţională cu Serbia şi Rusia pentru a adera la Alianţa Nord-Atlantică.

Cu toate acestea, formaţiunea sa politică, Partidul Democrat al Socialiştilor (DPS), a pierdut la alegerile parlamentare din august.

În timpul mandatului său, Djukanovic a încercat să consolideze identitatea muntenegreană. Serbia a continuat însă politica sa de extindere a influenţei în Muntenegru prin intermediul Bisericii Ortodoxe Sîrbe, a diplomaţie şi mass-media, cu o abordare prin care încearcă să-i atragă pe etnicii sîrbi din afara ţării.

La recensămîntul din 2011, 29% din cetăţenii Muntenegrului s-au descris ca fiind sîrbi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?