X 
Criza energetică stiri: 1710
Cutremure stiri: 384
Eurovision stiri: 419

Serbia consideră că conflictul din Ucraina este al treilea război mondial

16 ian. 19:45   Război în Ucraina
1731 1

Prim-viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe al Serbiei, Ivica Dacic, consideră că conflictul ucrainean în caracteristicile sale este un război mondial.

Șeful Ministerului sîrb de Externe și-a exprimat această opinie într-un interviu pentru ziarul Politika.

Acesta este un război mondial în toate manifest[rile sale, deoarece consecințele sale privesc întreaga lume, deși operațiunile armate se desfășoară doar într-un singur loc. Aproape întreaga lume este de o parte sau de alta. Există inițiative de a crea în ONU un grup de prieteni ai unora sau un grup de prieteni ai altora. Evităm să participăm la aceasta, întrucît a fi într-una dintre grupele astfel definite implică poziţia inamicului pentru reprezentanţii celuilalt grup”, a spus Dacic, răspunzînd la o întrebare despre posibilitatea clasificării conflictului din Ucraina drept război mondial.

Ministrul de Externe a mai subliniat că Serbia nu intenționează să își revizuiască poziția cu privire la impunerea de sancțiuni împotriva Federației Ruse la cererea țărilor terțe. „Poziția noastră de principiu rămîne aceeași așa cum a fost stabilită imediat după începerea războiului în Ucraina la o ședință a Consiliului Național de Securitate - considerăm greșit să încălcăm integritatea teritorială a Ucrainei, dar problema aderării la sancțiunile împotriva Rusiei, ca orice alt stat, va depinde de interesele noastre naționale și de stat”, a spus șeful Ministerului de Externe sîrb.

Dacic a reamintit că în chestiunea așa-numitei „alinieri a politicii sale externe cu politica UE”, Serbia se află sub „presiune constantă”. În timpul vizitei sale la Belgrad din 12 ianuarie, consilierul Departamentului de Stat al SUA, Derek Cholle, a subliniat că autoritățile republicii trebuie să decidă cu privire la impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei, altfel Serbia „nu se va putea dezvolta”.


Președintele sîrb Aleksandar Vucic a remarcat că pacea în Ucraina, în opinia sa, nu poate fi atinsă în viitorul apropiat. El a subliniat că este greu de prezis ceva și că aceasta este „o veste proastă pentru Serbia”, deoarece în acest sens, Belgradul va fi din ce în ce mai presat să „smulgă precedentul Kosovo din mîinile Moscovei”.

Vă amintim că Moldova nu recunoaște independența Kosovo.

13
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий