Jocurile Olimpice stiri: 120
Transnistria stiri: 1410

Serbia a decis în privința rezultatelor alegerilor

3 ian. 17:09   Externe
3063 0

Partidul Progresist Sîrb (SNS, dreapta naționalistă) al președintelui Aleksandar Vucic a cîștigat alegerile legislative și locale din 17 decembrie, al căror rezultat este contestat de opoziție, cu 46,75% din voturi la nivel național, potrivit rezultatelor complete publicate miercuri.

Acest scor asigură partidului președintelui Vucic, conform propriilor proiecții, majoritatea absolută a locurilor în Parlament. Principala coaliție de opoziție „Serbia împotriva violenței” (SPN), care a denunțat fraude la alegerile legislative și locale, a obținut 23,66% din voturi, transmite Digi24.

Rezultatele complete au fost publicate pe site-ul Comisiei Electorale (RIK), după scrutinul repetat în aproximativ treizeci de secții de votare - în principal din mediul rural - și numărarea finală a buletinelor de vot din toate cele 8.723 de secții de votare din țară, a anunțat RIK pe site-ul său.

RIK nu a oferit propria proiecție a locurilor în Parlament, însă președintele sîrb a declarat pe 30 decembrie că partidul său, aflat la putere din 2012, ar urma să aibă o majoritate absolută la nivel național, și anume 129, sau chiar 130 de locuri, într-o Adunare Națională cu 250 de locuri.

Scrutinul din 17 decembrie a fost contestat încă din prima zi de opoziție, care a denunțat „fraude”, și a fost urmat de manifestații aproape zilnice în fața sediului Comisiei Electorale și de blocaje pe străzile din Belgrad.


SPN a cerut Uniunii Europene să organizeze o anchetă internațională independentă pentru a verifica afirmațiile sale privind „nereguli” în alegeri.

24
0
0
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?