Separarea bisericii ucrainene a dus la dezbinarea celei de pe Athos

Separarea bisericii ucrainene a dus la dezbinarea celei de pe Athos

Mai mulți călugări de la cea de-a doua după importanță mănăstire greacă, Vatoped, au părăsit-o după vizita delegației noii Biserici Ortodoxe a Ucrainei (BOU).


Despre aceasta a anunțat pentru Interfax o sursă din cadrul patriarhiei de la Moscova. Potrivit sursei, Vatoped a fost vizitată de către episcopul Biserici Ortodoxe Ucrainene, Pavel Iuristîi. După această vizită, șapte călugări ruși, ucraineni și moldoveni au trecut la mănăstirea rusă Sf. Panteleimon. Interlocutorul agenției a remarcat că printre grecii etnici de la mănăstirea Vatoped, sînt destul de mulți care nu sînt de acord cu poziția conducerii mănăstirii, care nu-i consideră pe reprezentanții noii biserici ucrainene schismatici.


În prezent, dintre toate bisericile ortodoxe locale, numai Patriarhia de la Constantinopol a recunoscut canonicitatea Biserici Ortodoxe Ucrainene. 


Separarea este inevitabilă? Mai devreme s-a anunțat că diaconul mănăstirii Sf. Pantelimon, părintele ierodiacon Evloghie (Ivanov), a închis poarta pentru delegația episcopului ucrainean și nu le-a permis reprezentanților Biserici Ortodoxe Ucrainene să se apropie de moaște. 


Biserica Ortodoxă Ucraineană a fost creată din bisericile scindate ale Ucrainei la mijlocul lunii decembrie în cadrul soborului de unificare, inițiat de președintele Ucrainei Poroșenko și Patriarhul Ecumenic Bartolomeu. La începutul lunii ianuarie, la Kiev a fost adus un tomos cu privire la autocefalia noii biserici. Structura este subordonată direct Patriarhiei de Constantinopol, în timp ce Biserica Ortodoxă Ucraineană canonică face parte și rămîne sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei. Din cauza acestei decizii, Biserica Ortodoxă Rusă (BOR) a încetat comunicarea euharistică cu Constantinopolul. Biserica Ortodoxă Ucraineană, urmînd BOR, a refuzat să recunoască rezultatele soborului de unificare.


Reprezentanții bisericii raportează în mod regulat despre atacuri radicale asupra templelor și despre capturarea parohiilor, cu toate că Biserica Ortodoxă Ucraineană a dat asigurări că nu va forța pe nimeni să i se alăture. 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load