X 
Coronavirus stiri: 8130
Obiectiv european stiri: 326
Criza energetică stiri: 933

Șeful Gazprom: „Nu sîntem supărați din cauza scăderii livrărilor de gaz către Europa”

17 iun. 18:05   Război în Ucraina
2883

Gazprom „nu este jignit” de reducerea livrărilor de gaz către Europa, deoarece prețurile au crescut de mai multe ori în același timp.

Acest lucru a fost anunțat în marja Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg (SPIEF) de către Alexei Miller, președintele Consiliului de Administrație al Gazprom.

„Da, avem o scădere a livrărilor de gaz către Europa cu cîteva zeci de procente. Doar prețurile au crescut nu cu zeci de procente, ci de cîteva ori. Prin urmare, dacă spun că nu sîntem supărați din cauza scăderii livrărilor, atunci nu mint ”, relatează TASS cuvintele lui Miller.

Potrivit șefului Gazprom, „asistăm la schimbări tectonice foarte grave care au loc pe piețele de mărfuri. Paradigma economică se schimbă. În special, sistemul Bretton Woods - 2 se estompează.

Potrivit lui Miller, întreaga lume a fost martoră la șocuri ale prețului gazului, o volatilitate ultra-înalta pe piețele de mărfuri și o inflație foarte mare.
„Toate acestea nu au început ieri sau astăzi, trebuie să adresez cuvinte de mulțumire autorităților de reglementare străine, în special celor europene”, a spus el.


După cum crede șeful companiei, unul dintre motivele pentru ceea ce se întîmplă a fost „al treilea pachet energetic”, care a desființat legătura dintre prețurile gazelor și cotațiile petrolului. Acum în Europa nu vor să-și aducă aminte de el. Consumatorii vor să revină la legarea prețurilor la gaze din contract la prețurile petrolului, pentru că astfel vor fi mai mici.

După cum s-a anunîat anterior, Gazprom a redus volumul de gaz pompat prin conducta Nord Stream de la 167 la 100 de milioane de metri cubi de gaz pe zi, din cauza faptului că compania canadiană care a reparat turbina de gaz Siemens a refuzat să returneze turbina din cauza sancțiunilor. Ulterior, miercuri, Gazprom a oprit funcționarea unei alte turbine similare la stația de compresoare Portovaya, care va reduce volumul de gaz pompat prin Nord Stream la 67 de milioane de metri cubi pe zi.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав