COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Şeful diplomaţiei UE: Astăzi trăim sârşitul unui sistem global condus de SUA

Şeful diplomaţiei UE: Astăzi trăim sârşitul unui sistem global condus de SUA

Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene, a declarat în cadrul unei întîlniri anuale de la Berlin că ceea ce trăim astăzi este "sfîrşitul dominaţiei americane", transmite bursa.ro.

"Analiştii au vorbit de mult despre sfîrşitul unui sistem (global) condus de Statele Unite şi apariţia unui secol asiatic. Acest lucru se întîmplă în faţa ochilor noştri", a afirmat luni şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

În opinia sa, lumea se schimbă cu viteză mare, iar criza coronavirusului acţionează ca un catalizator în această privinţă. "Întăreşte o tendinţă deja marcată înainte", a adăugat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, la o întîlnire anuală a diplomaţiei germane la Berlin.


"Trăim într-o lume fără un lider clar, în care Asia ocupă din ce în ce mai mult spaţiu, din punct de vedere al economiei, securităţii şi tehnologiei. Dacă secolul XXI ar fi să fie "secolul asiatic", cum al XX-lea a fost "secolul american", s-ar putea constata că pandemia va fi pivotul acestei schimbări, a adăugat spaniolul.

"Aceasta este într-adevăr prima criză majoră din decenii în care Statele Unite nu au preluat conducerea la nivel internaţional. Poate că nu doresc acest lucru, dar vedem tensiuni în creştere peste tot, în special, între Statele Unite şi China"

Pentru Borrell, există riscul ca UE să fie prinsă la mijloc. "Presiunea de a alege părţile devine din ce în ce mai importantă. Ca şi Uniune Europeană, trebuie să acordăm prioritate valorilor şi intereselor noastre şi să evităm să fim exploataţi de unul sau de altul", a adăugat acesta.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load