X 
Jocurile Olimpice stiri: 120
Transnistria stiri: 1410

Secretarul general al ONU cere „în numele umanității” încetarea focului în Fîșia Gaza

15 noi. 2023,, 10:30   Externe
2586 0

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, este ''foarte îngrijorat de situația cumplită și de marile pierderi de vieți omenești în mai multe spitale din Fîșia Gaza'', a transmis marți purtătorul său de cuvînt, potrivit France Presse și Agerpres.

„În numele umanității, secretarul general cere o încetare a focului umanitară imediată”, a adăugat purtătorul de cuvînt al lui Guterres.

În acest timp, guvernul condus de gruparea Hamas a anunțat că 11.320 de palestinieni, dintre care 3.145 de femei și 4.650 de copii, au fost uciși în bombardamentele israeliene care nu contenesc din 7 octombrie, data cînd această grupare a atacat comunități din sudul Israelului și a ucis acolo peste 1.200 de persoane.

Numărul răniților în enclava palestiniană a ajuns, conform aceluiași bilanț comunicat marți de Hamas, la 29.200. Semiluna Roșia a avertizat în acest timp că răniții din nordul Fîșiei Gaza mor pentru că nu pot primi asistență medicală. Această organizație afirmă că primește "numeroase apeluri" din partea unor oameni care spun că sînt morți pe străzi, sub dărîmături și chiar în locuințe, iar familiile nu-i pot înmormînta pentru că nu au cum să iasă afară, consemnează agenția EFE.

Cel mai mare spital din Fîșia Gaza, spitalul al-Shifa, în apropierea căruia se dau lupte între armata israeliană și gruparea palestiniană Hamas, a fost nevoit să îngroape 179 de cadavre într-o groapă comună, în timp ce numeroși civili se află în incinta spitalului în condiții cumplite, fără apă și electricitate, a declarat marți directorul centrului medical, potrivit France Presse.


Mii de palestinieni, bolnavi, personal medical și civili strămutați din cauza războiului sînt în prezent în acel complex medical aflat în centrul orașului Gaza și care potrivit Israelului adăpostește căi de acces ale mișcării islamiste în rețeaua sa de tuneluri subterane.

"Cadavre stau pe aleile complexului și camerele frigorifice ale morgilor nu mai sînt alimentate" cu electricitate, a declarat directorul spitalului, Mohammed Abu Salmiya.

Acesta a spus că, în lipsa altei soluții, 179 de corpuri au fost îngropate marți într-o groapă comună în interiorul complexului spitalicesc, inclusiv cei șapte bebeluși prematuri care au murit după ce aparatele care trebuiau să-i țină în viață nu au mai putut funcționa din cauza opririi alimentării cu energie electrică.

Un ziarist care a intrat în spital a descris mirosul de cadavre în descompunere, în timp ce tancurile israeliene au ajuns la porțile spitalului, după ce toată noaptea aviația israeliană a bombardat neîncetat zona din apropiere.

1
1
0
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?