COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 746 866 INFECTAȚI 279 143(+1289)   TRATAȚI 265 144     DECESE 6569(+10)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2907
Puterea stiri: 6720
Coronavirus stiri: 7491

Secretarul de stat Blinken a discutat la G7 cu omologii japonez şi sud-coreean pe tema dosarului nord-coreean

5 mai. 22:00   În lume
1017 0

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a discutat miercuri, în marja reuniunii G7 de la Londra, cu omologii şi aliaţii săi japonez şi sud-coreean pe tema dosarului nord-coreean, în contextul în care Washingtonul a chemat Phenianul să se angajeze pe calea diplomatică, informează AFP.

Înaintea acestei întîlniri trilaterale, la finalul căreia participanţii nu au făcut niciun comentariu, Antony Blinken afirmase că este esenţială colaborarea cu Tokyo şi Seul pe acest subiect.

Reuniunea a avut loc la cîteva zile după ce preşedintele Joe Biden a analizat politica Statelor Unite faţă de Coreea de Nord. El afirmase la finele lui aprilie că va utiliza 'diplomaţia în aceeaşi măsură ca şi o disuadare severă' pentru a limita ambiţiile nucleare ale Phenianului, o abordare denunţată ca 'ostilă' de nord-coreeni.

'Am dorit să ne asigurăm că ne consultăm foarte activ cu ţările implicate, începînd cu aliaţii noştri apropiaţi Coreea de Sud şi Japonia, avînd în vedere interesele lor foarte puternice în această chestiune', a subliniat Antony Blinken luni.

Cele două ţări asiatice au legături economice strînse şi sînt aliaţi foarte apropiaţi ai Washingtonului. Relaţia lor este marcată însă de decenii de diferende istorice datînd din timpul ocupaţiei Japoniei în Coreea, între 1910 şi 1945.

Diferendul a degenerat în 2019 în grave tensiuni comerciale şi diplomatice, care au fost pe punctul să provoace ruperea unui acord de partajare de informaţii militare, crucial mai ales pentru politica americană faţă de Coreea de Nord.

În aprilie, Ministerul de Externe de la Seul şi-a exprimat 'dezamăgirea profundă' faţă de omagiile japoneze persistente la Yasukuni, un sanctuar 'ce glorifică exploatarea colonială' şi politica de 'agresiune' a Japoniei.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Intrarea în cafenele și restaurante ar putea fi permisă doar pentru cei testați sau vaccinați anti COVID-19. Care vor fi consecințele?
🔽🔽