X 
Criza energetică stiri: 1714
Cutremure stiri: 388
Eurovision stiri: 423

Secretarul de Stat al SUA a discutat despre planul de pace al Ucrainei cu liderii G7

23 dec. 2022,, 12:00   Război în Ucraina
1837 1

Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a declarat că a discutat despre propunerea de pace a Ucrainei cu colegii săi din G7 după vizita președintelui ucrainean Vladimir Zelenski la Washington.

Despre acest lucru a anunțat RBC-Ucraina cu referire la CNN.

"Vă pot spune doar că ne uităm la ceea ce a prezentat el (Zelenski – n. red.). Tocmai am vizionat în această dimineață un videoclip cu partenerii noștri din G7. Și acesta este unul dintre lucrurile despre care am vorbit", a declarat Blinken reporterilor.

Secretarul de Stat al SUA a numit formula de pace a lui Zelinski drept "un început bun”.

În același timp, Blinken nu a precizat de cît timp vor avea nevoie Statele Unite și Ucraina pentru a evalua împreună planul. John Kirby, reprezentantul Consiliului Național de Securitate, a declarat că părțile au convenit să examineze planul la întâlnirea între Zelenski și omologul său american, Joe Biden.


"Din toate discuțiile noastre cu Ucraina, inclusiv discuțiile dintre președintele Biden și președintele Zelenski, este clar că avem aceleași obiective: O Ucraina liberă și independentă, prosperă, democratică, care demonstrează că principiile Cartei Națiunilor Unite sînt respectate, inclusiv în ceea ce privește integritatea teritorială, suveranitatea și independența, iar acest lucru este ceea ce a confirmat ieri președintele", a spus Blinken.

El a adăugat, de asemenea, că Federația Rusă nu manifestă "niciun interes semnificativ" pentru diplomația menită să pună capăt războiului.

Anterior, ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, a declarat că SUA și țările G7 susțin planul de pace prezentat de președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski.

Ucraina propune o "formulă pentru pace" pentru a opri războiul. Aceasta constă în garanții de securitate radioactivă, nucleară, alimentară și energetică, precum și retragerea trupelor rusești de pe teritoriile ocupate de aceasta.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat joi că vrea oprirea războiului din Ucraina la un moment dat, prin negocieri, subliniind că aspiră la acest obiectiv şi îndemnînd Kievul să accepte realitatea şi negocierile.

3
1
0
0
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?