X 
Cazul Șor stiri: 599

Secretarul de presă al lui Gorbaciov a vorbit despre șansa ratată de a salva URSS

2 dec. 2021,, 07:17   Război în Ucraina
2456 1

URSS ar putea continua să existe într-o versiune democratică a unei uniuni voluntare. Despre șansa ratată de a păstra uniunea a scris Andrei Gracev, ultimul Secretar de presă al Președintelui Uniunii Sovietice, în cartea sa "Ultima zi a URSS" (Le jour ou l'URSS a disparu), lansată în Franța, relatează RIA Novosti.

Potrivit acestuia, pentru a păstra URSS, ea trebuia adaptată la noua lume și la noua societate, pentru care s-au cheltuit șase ani de perestroika, dar nu s-a reușit acest lucru. În același timp, colegul fostului președinte al URSS Mihail Gorbaciov a spus că, potrivit fostului șef al statului, au împiedicat păstrarea URSS două evenimente: lovitura de atat din august 1991 și întâlnirea celor trei președinți la Bialowieza.

Gracev, la rîndul său, a subliniat că acesta este un răspuns superficial. El a declarat că URSS nu mai putea exista în forma în care a fost creată, deoarece nu era o asociație voluntară, ci mai degrabă o continuare a Imperiului Rus. "Putem spune că perestroika a fost ultima șansă de a păstra Uniunea Sovietică, care, din păcate, a fost ratată", a rezumat Gracev.

Anterior, șeful Partidului Comunist, Ghenadi Ziuganov a cerut ca Gorbaciov să fie închis pentru prăbușirea țării. "Gorbaciov ar fi trebuit să fie trimis în locuri nu atît de îndepărtate, pentru că a pășit peste voința popoarelor de a trăi într-o singură țară sovietică. 77% [dintre cetățeni] au votat pentru aceasta", a declarat Ziuganov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?