COVID-19 : VACCINAȚI 1 005 181  INFECTAȚI 409 397 (+2394)   TRATAȚI 370 993     DECESE 10 522(+9)   Mai multe detalii 
Criza energetică stiri: 544
Coronavirus stiri: 7929

Sebastian Kurz, ex-cancelarul austriac acuzat de corupție a anunțat că se retrage din politică

2 dec. 2021,, 15:30   În lume
1347 0

Liderul conservator austriac Sebastian Kurz, care a demisionat din funcția de cancelar în luna octombrie după ce a fost vizat de un dosar de corupție, a anunțat joi că se retrage din politică, o mutare care a uluit Austria și lasă un vid de putere în partidul său, transmite noi.md cu referire la publika.

Kurz a fost figura dominantă în Partidul Popular Austriac și pe scena politică din această țară din 2017, când a devenit liderul partidului conservator și apoi cancelar în urma câștigării alegerilor parlamentare și formării unei coaliții cu Partidul Libertății și apoi cu Partidul Verde. El a anunțat joi că își dă demisia din partid și parlamentul de la Viena, urmând să se retragă definitiv din politică.

Kurz demisionase din funcția de cancelar pe 9 octombrie după ce procurorii anticorupție au efectat percheziții la birourile sale și ale unor aliați ai săi. El a declarat că demisionează pentru „stabilitatea”, respingând însă acuzațiile aduse de procurori ca fiind „false”. Perchezițiile au fost efectuate în contextul acuzațiilor aduse lui Kurz și Partidului Popular Austriac (ÖVP), pe care îl conduce, potrivit cărora l-ar fi mituit pe Wolfgang Fellner, proprietarul unui ziar din Austria, să publice sondaje de opinie favorabile cancelarului.


Procurorii suspectează că sondajele au fost plătite de fonduri ale ministerului de finanțe condus de un ministru al ÖVP. Potrivit acuzării, între 2016 și 2018, „resursele de la Ministerul Finanțelor au fost utilizate pentru finanțarea sondajelor de opinie parțial manipulate, care au servit un interes politic exclusiv partizan”. Kurz și alți nouă suspecți, precum și trei organizații, sunt cercetați pentru diverse infracțiuni legate de acest caz. Fostul cancelar și membri ai ÖVP sunt anchetați și în alte dosare anticorupție, cel mai notabilă dintre acestea fiind ancheta privind așa numitul „scandal Ibiza” care a dus la căderea guvernului anterior.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X