COVID-19 : VACCINAȚI 1 004 668  INFECTAȚI 400 556 (+3971)   TRATAȚI 369 770     DECESE 10 501(+13)   Mai multe detalii 
Criza energetică stiri: 543
Coronavirus stiri: 7925

Se așteaptă o creștere semnificativă a deceselor cauzate de cancer în țările dezvoltate

29 noi. 2021,, 21:00   În lume
1564 0

Pe fondul pandemiei, se așteaptă o creștere semnificativă a deceselor cauzate de cancer în țările dezvoltate, din cauza scăderii screeningului. În SUA, în doar trei luni din 2020, 10 milioane de oameni au ratat programările la oncolog.

O parte a pacienților nu s-au putut prezenta la medic din cauza închiderii sau reducerii disponibilității spitalelor și clinicilor pentru proceduri uzuale. Frica pacienților de a vizita spitale sau spațiile medicale care se ocupau și de cazuri de Covid a fost un alt motiv al scăderii numărului de teste pentru depistarea timpurie a cancerului. Numărul de teste de detectare a cancerelor a scăzut cu 20%-30% în timpul primului val pandemic din SUA, tranmsite Noi.md cu referire la jurnal.md.

Numărul de programări ratate a fost mai mare în perioadele de vîrf ale pandemiei, revenind la valori mai normale în perioadele de scădere a răspîndirii bolii. O problemă mare este însă că multe din persoanele care ratează o programare nu revin ulterior pentru a o relua, scrie Biziday.

Este neclar cît de mult va afecta negativ această bulversare a sistemului medical rata de mortalitate cauzată de cancer. Două studii, dintre care unul publicat în jurnalul științific Science, prezic între 2.500 și 10.000 de decese suplimentare la nivelul Statelor Unite doar în cazul cancerului de sîn, în următorul deceniu.

În cazul majorității tipurilor de cancere, detectarea timpurie a bolii crește semnificativ șansele de supraviețuire și scade dificultatea și lungimea tratamentului. Pentru o serie de tipuri de cancer este recomandată efectuarea unor teste regulate de screening – pentru cancerul de sîn, o dată la trei ani peste vîrsta de 50 de ani, la cel pulmonar, o dată pe an la peste 55 de ani, iar la cel de prostată, o dată pe an după 50 de ani.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X