COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Scrutinul legislativ din Belarus: Fără niciun reprezentant al opoziţiei

Scrutinul legislativ din Belarus: Fără niciun reprezentant al opoziţiei

Toţi cei 110 parlamentari aleşi la scrutinul legislativ din Belarus reprezintă partide favorabile preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, conform rezultatelor făcute publice luni, opoziţia pierzînd cele două mandate pe care le avea pînă acum.

Comisia Electorală din Belarus a publicat lista parlamentarilor aleşi la scrutinul de duminică, iar toţi provin din partide şi organizaţii care susţin puterea.

Principalii lideri contestatari ai puterii şi singurii doi parlamentari de opoziţie actuali au fost excluşi din această cursă electorală.


„Alegerile nu sînt decît un ritual, ca în URSS”, a acuzat Ales Bialiaţki, liderul ONG-ului Viasna, într-un comunicat transmis înaintea scrutinului.

Acest rezultate vin în contextul în care şeful statului încearcă o apropiere de Uniunea Europeană, care acuză deschis Belarusul de încălcări ale drepturilor omului şi de reducerea la tăcere a opoziţiei şi presei.

În vîrstă de 65 de ani, Lukaşenko, supranumit 'ultimul dictator din Europa', conduce fără întrerupere Belarusul din 1994 şi îşi va încheia cel de-al cincilea mandat în 2020.

Săptămîna trecută, Lukaşenko a întreprins o vizită în Austria, prima sa deplasare oficială în UE în ultimii trei ani, în timpul căreia a declarat că doreşte ca blocul comunitar să fie 'un partener politic şi economic important' al ţării sale.

Preşedintele din Belarus este considerat un maestru în arta de a naviga între occidentali şi Rusia, cu care discută de mai mulţi ani despre o ipotetică unificare a celor două ţări. Relaţiile sale cu Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, traversează cu regularitate perioade de fricţiuni.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load