Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Scholz: Riscul ca Moscova să recurgă la arme nucleare în conflictul din Ucraina a scăzut

8 dec. 2022,, 08:45   Externe
9012 0

Riscul ca Moscova să recurgă la arme nucleare în conflictul din Ucraina a scăzut, deoarece comunitatea internaţională „a trasat o linie roşie” Rusiei, a afirmat cancelarul german Olaf Scholz într-un interviu publicat joi, citat realitatea.

El vede acest lucru ca o consecinţă a faptului că comunitatea internaţională, inclusiv China, a „trasat o linie roşie” Moscovei în această problemă.

„Un lucru s-a schimbat pentru moment: Rusia a încetat să mai ameninţe că va folosi arme nucleare. Deocamdată, am oprit asta”, a declarat Olaf Scholz într-un interviu acordat grupului german de media Funke şi jurnalului Ouest France.

Cancelarul german consideră în acest sens că recenta sa vizită în China a dat roade: „În cursul vizitei mele la Beijing, preşedintele chinez Xi şi cu mine am declarat împreună că armele nucleare nu trebuie folosite.

La scurt timp după aceea, ţările G20 au reafirmat această poziţie”. Întrebat despre recenta controversă declanşată de preşedintele francez Emmanuel Macron, care a afirmat că ar trebui acordate „garanţii” Rusiei pentru a găsi un echilibru bun, odată cu încheierea războiului din Ucraina, Olaf Scholz a recunoscut că la momentul respectiv se va pune problema arhitecturii de securitate.


„Prioritatea este ca Rusia să pună capăt imediat războiului şi să îşi retragă trupele. Este adevărat că următoarea întrebare este cum putem asigura securitatea Europei. Desigur, sîntem pregătiţi să discutam cu Rusia despre controlul armelor în Europa. Noi o propusesem deja înainte de război, iar această poziţie nu s-a schimbat”, a spus el.

După mai multe ameninţări cu folosirea armelor nucleare din partea oficialilor ruşi în ultimele luni, Putin a lăsat miercuri să se înţeleagă că Moscova va folosi arme nucleare doar ca răspuns la un astfel de atac.

”Noi considerăm armele de distrugere în masă, arma nucleară, ca un mijloc defensiv. (Folosirea acesteia) este construită în jurul a ceea ce se numeşte +lovitura de represalii+: dacă sîntem loviţi, lovim ca răspuns’‘, a indicat liderul de la Kremlin.

Cu toate acestea, Putin a subliniat faptul că ”ameninţarea unui război nuclear este în creştere”, prin prisma confruntării Rusia-Occident din jurul Ucrainei, aruncînd responsabilitatea de partea americanilor şi europenilor.

3
1
1
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?