Scandal uriaș de corupție în Germania cu implicarea deputaților din partidul lui Merkel

10 mar. 2021,, 23:00   Război în Ucraina
3196 0

Scandalul deputaților afaceriști zguduie CDU-ul Angelei Merkel. Acuzați de intermedierea contra cost a contractelor publice pentru măști cu companii private, cei doi deputați implicați au demisionat din partid, dar nu din Parlament.

În ajunul a două voturi regionale importante, care deschid lungul sezon electoral spre alegerile politice din septembrie, partidul Angelei Merkel este lovit de un scandal uriaș, scrie ziarulromanesc.de.

Doi parlamentari din CDU și-au anunțat demisia după dezvăluirile că au primit mari comisioane pentru intermedierea achiziționării de măști anti-Covid de la companii private de către companii publice.

Nikolas Löbel, ales la Mannheim pentru CDU, a declarat că vrea să se retragă din politică.El a demisionat deja din grupul CDU-CSU din Bundestag, dar intenționează să rămînă în Parlament pînă la sfîrșitul mandatului său, în august. (Luni 8 martie a demisionat și din Parlament)

Löbel, care este și directorul unei companii de proiecte energetice, a primit 225.000 euro pentru intermedierea unui contract între un producător de măști și două companii publice.


Nimic ilegal, dar inacceptabil pentru standardele etice ale politicii federale. Deputatul a recunoscut acest lucru într-o declarație scrisă, unde a vorbit despre o „obligație morală specială” care derivă din mandatul parlamentar: „Cu acțiunile mele nu am respectat aceste standarde și îmi cer scuze de la toți cetățenii acestei țări”.

Cu toate acestea, mea culpa și scuzele nu au fost suficiente pentru președintele CDU și candidatul probabil la funcția de cancelar, Armin Laschet, care l-a invitat pe Löbel să-și depună imediat mandatul: „Facem tot posibilul la fiecare nivel pentru a scoate Germania din criza și a proteja populația. Oricine face afaceri cu această protecție și se îmbogățește personal nu este un reprezentant al poporului și trebuie să părăsească imediat Parlamentul. ”

Chiar și CDU-ul Mannheim, care îl reconfirmase deja ca candidat pentru septembrie, i-a cerut să plece.

Demisia lui Löbel urmează la doar două zile după cea a lui Georg Nüßlein, vicepreședintele grupului CDU-CSU din Bundestag, pentru un scandal similar. Și el a anunțat că vrea să se retragă din politică și a demisionat deja din grupul parlamentar conservator. Dar și el vrea să rămînă în funcția sa de deputat pînă în august.

Cazul Nüßlein este mai grav: el este de fapt cercetat pentru corupție pentru că a cîștigat un mega comision de 660.000 de euro de la o companie chineză, ca mediator într-o cantitate mare de măști în timpul primului val al Covid-19. . Biroul său din Bundestag și birourile firmei sale de consultanță, atît din Germania, cît și din Liechtenstein, au fost percheziționate de către agenții federali pentru a obține dovezi. Cu toate acestea, Nüßlein neagă că ar fi făcut ceva ilegal.

Opoziția lansează acuzații grele împotriva CDU-CSU și a guvernului. Liberalii FDP cer o comisie parlamentară de anchetă, deoarece „nu mai sînt cazuri izolate” și „este în Joc credibilitatea guvernului și a statului federal în sine”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?