X 
Arşiţa stiri: 174
Jocurile Olimpice stiri: 135
Transnistria stiri: 1455

Sahara ar putea deveni din nou un ”tărîm verde”

12 sep. 2018,, 01:00   Externe
3022 0

Instalarea panourilor solare şi a eolienelor în deşertul Sahara ar putea avea un impact important asupra frecvenţei ploilor, vegetaţiei şi temperaturilor, spun cercetătorii.

Specialiştii au descoperit că acţiunea eolienelor ar putea dubla cantitatea ploilor din regiune. Conform BBC, panourile solare au un impact similar deşi acţionează într-un mod diferit.

Autorii susţin că lucrarea prezintă modul în care regiunea Saharei s-ar putea transforma. Cercetătorii au realizat un model ce prezintă ce s-ar întîmpla dacă 9 milioane de kilometri pătraţi din Sahara ar fi acoperiţi de surse de energie regenerabilă.

Echipa s-a axat pe această zonă deoarece este puţin populată şi este expusă unei cantităţi mari de lumină solară şi vînt. Conform calculelor, o instalaţie masivă din deşert ar putea genera de peste patru ori mai multă energie decît cea utilizată în prezent pe întregul glob.

Studiile anterioare sugerează că instalarea acestor dispozitive ar putea avea un impact asupra temperaturilor. „Rezultatele modelului nostru arată că, la scară largă, panourile solare şi eolienele din Sahara ar putea dubla cantitatea de precipitaţii, în special în Sahel, unde cantitatea de precipitaţii ar putea fi între 20-500 de milimetri pe an”, a declarat dr. Yan Li, principalul autor al studiului din cadrul Universităţii din Illinois. „Ca o consecinţă, vegetaţia ar creşte cu 20%”, a adăugat el.


Cum cresc turbinele eoliene şi panourile solare cantitatea de precipitaţii?

Eolienele ajută la evaporarea mai rapidă a aerului ce duce la intensificarea precipitaţiilor. Pe de altă parte, panourile solare reduc reflectarea luminii solare de la suprafaţă prin intermediul efectului albedo. Acest lucru declanşează precipitaţii cu 50% mai crescute.

Autorii studiului susţin că aceste schimbări vor aduce persoanelor din aceste regiuni beneficii, de la intensificarea agriculturii şi creşterii de animale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав