COVID-19 în MOLDOVA

S-a aflat care este cauza exploziei din Beirut

S-a aflat care este cauza exploziei din Beirut

Puternică explozie ce s-a produs marți, 4 august, în Beirut, Liban a fost provocată de 2.750 de tone de nitrat de amoniu, stocate în depozitul portului din Beirut şi transportate acum 6 ani de cargoul Rhosus, sub pavilionul Republicii Moldova, dar proprietate a unui afacerist rus, scrie mold-street.com.

Postul de televiziune LBCI din Liban susţine că la şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a ţării s-a anunţat că anume cele 2.750 de tone de nitrat amoniu au explodat în portul Beirut, provocînd moartea a zeci de oameni şi distrugeri masive în acest oraş.

Nitratul de amoniu, transportat de nava unui rus


"Este inadmisibil ca o încărcătură de nitrat de amoniu, estimată la 2.750 tone, să fie prezentă de şase ani într-un depozit fără măsuri de precauţie", a declarat premierul libanez Hassan Diab în faţa Consiliului Suprem de Apărare reunit în şedinţă de urgenţă.

Nitratul de amoniu este un îngrăşămînt chimic şi, totodată, o componentă a explozibililor precum TNT, pentrit, hexogen etc.

"Nu vom cunoaşte liniştea pînă cînd nu vom găsi persoana responsabilă pentru ceea ce s-a întîmplat ca să dea socoteală", a promis premierul.

Consiliul Suprem de Apărare a recomandat guvernului să declare "stare de urgenţă" timp de două săptămîni în Beirut. În această perioadă, o "putere militară supremă va fi responsabilă de toate prerogativele în materie de securitate", mai , scrie mold-street.com.

În 2014, în timp ce transporta din Georgia în Mozambique circa 2.750 de tone de nitrat de amoniu, cargoul Rhosus aflat sub pavilionul Republicii Moldova a fost reţinut în portul Beirut din cauza unor grave probleme tehnice.

Ulterior i s-a interzis navigarea din cauza că ar fi încălcat regulile de exploatare, iar încărcătura a fost sechestrată şi depozitată în portul Beirut.

De atunci cargoul stă abandonat în port, iar echipajul compus din ruşi şi ucraineni a fost repatriat, după ce fusese lăsat în voia soartei de angajator. Între timp instanţele au emis la cererea creditorilor 3 decizii de sechestrare a navei.

Atît portaului specializate precum fleetmon, dar şi presa din Rusia (Zona Media) scriu că proprietarul este afaceristul rus Igor Grechushkin, rezident în Cipru.

Autorităţile libaneze au informat că de fapt au fost două explozii, care au ucis cel puţin 73 de persoane şi au făcut 3.700 de răniţi.

Deflagraţia din Beirut a fost atît de puternică, încît s-a resimțit la 240 de kilometri, pînă în Cipru şi a avut puterea unui cutremur de magnitudine 4,5 grade, a calculat Observatorul Seismologic din Iordania.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load