Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 964

Rusia susține extinderea Consiliului de securitate al ONU. Declarație

4 iul. 09:01   Război în Ucraina
1370

Este necesar de extins Consiliul de securitate al ONU din contul țărilor africane, asiatice și latino-americane pentru a-l face "mai democratic", a declarat ambasadorul Rusiei în China, Andrei Denisov, vorbind la sesiunea plenară a Forumului păcii globale de la Beijing.

În prezent, Consiliul de securitate al ONU s-a transformat practic într-o arenă în care colegii occidentali "fac propagandă", oferindu-și opiniile drept adevăr final, a declarat diplomatul. Acești pași distructivi îi înstrăinează și mai mult pe membrii Consiliului de securitate, ceea ce face ca activitatea acestuia să fie mai puțin eficientă, a menționat el.

"În acest context, este deosebit de necesară reformarea ONU. Țara mea sprijină extinderea Consiliului de securitate al ONU în baza unui consens larg. Pentru a face acest lucru, este necesar să creștem ponderea statelor africane, asiatice și latino-americane, astfel încît Consiliul de securitate să poată reflecta aspirațiile popoarelor lumii și să devină mai democratic", a spus ambasadorul.

În același timp, Denisov a subliniat că Rusia nu este pregătită să sprijine includerea Germaniei și Japoniei în Consiliul de securitate al ONU, deoarece acest lucru nu va schimba în niciun fel echilibrul intern.

"Pe de altă parte, sîntem deschiși perspectivei aderării Indiei și Braziliei la Consiliul de securitate al ONU. Pledăm în mod constant pentru ca, Consiliul de securitate al ONU să fie cît mai reprezentativ posibil în circumstanțele actuale", a adăugat diplomatul.


În urmă cu un an, Reprezentantul permanent Adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Poleanski, a declarat într-un interviu acordat Izvestia că Moscova se opune creșterii numărului de membri permanenți ai Consiliului de securitate al ONU din contul "Occidentului colectiv". El a menționat că aceștia sînt "destui în Consiliul de securitate" și trebuie de concentrat asupra includerii statelor în curs de dezvoltare.

În favoarea extinderii numărului de membri permanenți se declară și Parisul. În special, Franța sprijină acordarea unui astfel de statut țărilor G4 — Germania, Brazilia, India și Japonia.
În favoarea Indiei a vorbit președintele SUA, Joe Biden.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав