COVID-19 : VACCINAȚI 1 005 181  INFECTAȚI 412 231 (+2834)   TRATAȚI 371 836     DECESE 10 542(+20)   Mai multe detalii 
Criza energetică stiri: 526
Coronavirus stiri: 7856

Rusia şi SUA pregătesc o reuniune ''la cel mai înalt nivel''

18 noi. 2021,, 20:30   În lume
1517 0

Şeful Consiliului Securităţii Rusiei, Nikolai Patruşev, şi consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, au avut miercuri o convorbire telefonică în cadrul pregătirilor unor contacte ''la cel mai înalt nivel'', transmite EFE.

''Discuţiile au fost constructive şi s-au desfăşurat în cadrul pregătirilor viitoarelor contacte la cel mai înalt nivel'', a informat Consiliul Securităţii Rusiei într-un comunicat de presă, scrie agerpres.ro.

Potrivit cotidianului rus Kommersant, preşedinţii rus Vladimir Putin şi american Joe Biden ar putea menţine contacte online pînă la sfîrşitul anului, în timp ce următoarea lor întîlnire faţă în faţă ar urma să aibă loc abia în 2022.

Pe această temă, purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a menţionat în conferinţa sa de presă zilnică, desfăşurată telefonic, că nu a fost stabilită încă o dată sau un loc pentru astfel de contacte.

Joe Biden şi preşedintele chinez Xi Jinping au organizat săptămîna aceasta prima lor reuniune oficială, care a durat mai bine de trei ore şi s-a desfăşurat online, aminteşte EFE.

Totodată, Patruşev şi Sullivan ''au căzut de acord să coopereze în vederea îmbunătăţirii atmosferei în relaţiile ruso-americane şi a sporirii încrederii între ambele ţări''.

Putin şi Biden au avut în iunie, la Geneva, prima lor întîlnire la nivel înalt, la care au decis să înceapă un dialog pe tema securităţii cibernetice şi să reia dialogul privind stabilitatea strategică şi controlul armelor nucleare.

Pe de altă parte, şeful Pentagonului, Lloyd Austin, a atras atenţia miercuri cu privire la ''comportamentul problematic'' repetat al Rusiei. Într-o conferinţă de presă desfăşurată la Pentagon înaintea vizitei oficiale pe care urmează să o efectueze în Bahrein şi Emiratele Arabe Unite, Austin s-a referit la distrugerea unui satelit de către Rusia şi la concentrarea de trupe la frontiera cu Ucraina - activităţi care ''nu favorizează mediul de securitate'', în opinia sa - şi a cerut Moscovei să fie ''mai responsabilă şi mai transparentă''.

''Continuăm să vedem un comportament problematic al Rusiei (...) Ne provoacă o mare îngrijorare'', a insistat şeful Pentagonului. ''Sigur este că nu ştim cu exactitate ce anume urmăreşte preşedintele Putin'', a adăugat el.

Departamentul de Stat al SUA, NATO şi agenţia spaţială americană NASA au calificat tirul de încercare asupra unuia dintre foştii sateliţi ruseşti de pe orbită drept ''temerar, periculos şi iresponsabil'', spunînd că a pus ''în pericol'' echipajul de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), dat fiind că a generat numeroase fragmente spaţiale.

Aceste acuzaţii au fost rapid dezminţite de ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, care a insistat că racheta ''a lovit cu înaltă precizie un satelit vechi'' şi a respins acuzaţiile că tirul de încercare ar reprezenta o încălcare a acordurilor internaţionale, dat fiind că respectivul satelit fusese pus pe orbită în anii '80 ai secolului trecut de Uniunea Sovietică.

Relaţiile dintre SUA şi Rusia - despre care ambele ţări consideră că se află în cel mai prost moment de la sfîrşitul Războiului Rece - au fost afectate în ultimele luni de diferende pe teme precum Ucraina, NATO, securitatea în Marea Neagră, dosarul nuclear iranian, criza migranţilor din Belarus sau militarizarea spaţiului.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
 X