X 
Coronavirus stiri: 8211
Obiectiv european stiri: 316
Criza energetică stiri: 926

Rusia numește opțiuni de răspuns la desfășurarea bazelor NATO în Finlanda și Suedia

5 iul. 17:30   Război în Ucraina
1723

Dacă bazele militare NATO vor fi dislocate în Finlanda și Suedia, Rusia va desfășura forțe de răspuns în regiunea Kaliningrad și va crește numărul Iskanderilor, a declarat Alexei Chepa, prim-adjunct al șefului Comisiei pentru Afaceri Internaționale a Dumei de Stat, într-o conversație cu Lenta.ru. De asemenea, potrivit acestuia, Rusia ar putea folosi Marea Baltică din aspect militar.

„În plus, desigur, vom trata, în primul rînd, Finlanda ca pe un partener al NATO, care pune Rusia drept principalul său inamic și adversar. Prin urmare, trebuie să ne revizuim toate relațiile contractuale cu aceste țări, care cu siguranță vor avea un impact economic negativ, în primul rînd asupra Finlandei”, a spus deputatul.

Extinderea NATO spre est, căreia Rusia s-a opus în repetate rînduri, potrivit lui Chepa, este necesară pentru Statele Unite, întrucît una dintre principalele sarcini ale Americii, pe care o îndeplinește, indiferent de interesele țărilor europene, este să creeze tensiuni în Rusia și în jurul ei.

„Au nevoie de acest lucru pentru a crește oferta de arme către țările NATO. Înțelegem că 2-3 la sută din PIB-ul fiecărei țări merge spre sprijinirea NATO – acestea sînt fonduri uriașe, iar principalele tipuri de arme sînt furnizate din America, așa că Statele Unite beneficiază direct aici. Aceasta este crearea unui agresor pentru ei sub forma Rusiei și promovarea în continuare a tuturor intereselor lor și soluționarea multor probleme, parțial acest lucru oferă Statelor Unite oportunitatea de a ieși din criza economică în care se află", a opinat deputatul.

Anterior, președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, a declarat că desfășurarea bazelor NATO la granița cu Rusia nu va proteja nici Finlanda, nici Suedia. El a amintit că la începutul ostilităților, trupele lovesc în primul rînd infrastructura militară a inamicului.


Pe 29 iunie, liderii NATO au adoptat un nou concept strategic în care au recunoscut oficial Rusia drept cea mai mare amenințare la adresa securității Alianței Nord-Atlantice. Tot în acea zi, organizația a anunțat că a ajuns la un acord cu Turcia privind admiterea Suediei și Finlandei în alianță. Potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, protocolul privind aderarea celor două țări la NATO va fi semnat pe 5 iulie.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

[No canvas support]
  • Votat 0
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав