TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Rusia nu mai furnizează petrol în Belarus

Rusia a oprit livrările de petrol în Belarus, capacitatea rafinăriei fiind redusă la nivelul minim permis, a declarat TASS la serviciul de presă al concernului Belneftehim. "Livrările de petrol din Rusia s-au oprit, acum se lucrează activ la încheierea contractelor pentru ianuarie", a spus sursa.

La rîndul său, ”Транснефти” a spus că nu a primit cereri din partea companiilor petroliere ruse pentru realizarea exportului în Belarus de la 1 ianuarie. În același timp, tranzitul petrolului pe teritoriul republicii este realizează în volum deplin, a declarat pentru TASS reprezentantul oficial al ”Транснефти”, Igor Demin.

Potrivit rbc.ru, anterior, despre încetarea aprovizionării cu petrol din ianuarie 2020, a scris RIA Novosti citînd o sursă din industria petrolului din republică. "Nu există transport în direcția rafinăriilor de petrol din Belarus", a spus sursa. Potrivit acestuia, „lotul continuu” de petror s-a încheiat pe 31 decembrie. În același timp, sursa RIA Novosti a adăugat că Minsk are rezerve de petrol, iar rafinăriile de petrol funcționează în regim obișnuit

La 31 decembrie, Reuters, citînd șase surse din industrie, a declarat că Moscova ar putea opri livrările de petrol în Belarus începînd cu 1 ianuarie, din cauza lipsei condițiilor de livrare în anul viitor. Potrivit agenției, încetarea livrării petrolului rusesc înseamnă apariția unor volume suplimentare de export ale amestecului Urals în alte direcții, în special în porturile baltice.

În dimineața zilei de 31 decembrie, în Belarus nu a fost înregistrată nici o tonă de petrol din Rusia, a declarat agenția.


În ultima zi a anului trecut, 31 decembrie, președintele Belarusului Alexandr Lukașenko a dispus, în viitorul apropiat, încheierea negocierilor cu Rusia și aprovizionarea țării cu petrol din surse alternative. Decizia a fost anunțată după două discuții telefonice ale liderului belarus cu omologul său rus Vladimir Putin pe 30 și 31 decembrie. Atunci părțile au convenit că autoritățile vor pregăti o versiune provizorie a condițiilor pentru aprovizionarea cu petrol în cazul în care „entitățile comerciale” nu vor putea ajunge la un acord cu privire la furnizarea resurselor pînă la 1 ianuarie.

Mai devreme, pe 24 decembrie, Lukașenko a spus că, în absența unor acorduri cu Rusia în sectorul energetic, Minskul ar putea, începe ca alternativă, importul de petrol în regim revers din Arabia Saudită sau Statele Unite în Belarus prin Polonia, precum și „luarea” pentru aceasta a două conducte magistrale.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load