Rusia este pregătită pentru o reluare rapidă a discuțiilor de pace cu Ucraina. Declarație

23 mar. 13:30   Război în Ucraina
3173 0

Rusia și-a reafirmat angajamentul de a relua discuțiile de pace cît mai curînd posibil și a salutat disponibilitatea Chinei de a juca un rol pozitiv în soluționarea politico-diplomatică a crizei ucrainene.

Acest lucru a fost declarat de membrul Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze, ministrul de Externe Qin Gang, care a vorbit reporterilor despre vizita de stat a președintelui chinez Xi Jinping în Rusia.

Potrivit Xinhua, el a remarcat că vizita lui Xi Jinping în Rusia a atras atenția întregii comunități internaționale și a fost recunoscută pe scară largă ca un eveniment major în geopolitica mondială cu consecințe de amploare, a spus ministrul.

Vizita liderului chinez a arătat, de asemenea, imaginea globală a Chinei ca factor de pace și a dezvăluit rolul și responsabilitatea sa ca putere majoră, a spus Qin.

El a adăugat că această vizită va aduce mai multă stabilitate situației internaționale complexe și va contribui la construirea unei lumi multipolare și la democratizarea relațiilor internaționale.


În timpul vizitei, a spus ministrul, șefii celor două state au purtat un dialog strategic îndelungat și aprofundat pe probleme importante relevante. Xi Jinping a subliniat că China urmează o politică externă independentă, pașnică și întotdeauna emite judecăți independente bazate pe merit, a spus el.

China și Rusia, a spus Qin Gang, ar trebui să lucreze împreună pentru a ghida și promova guvernarea globală pe un curs care să răspundă așteptărilor comunității internaționale și să ajute la construirea unei comunități cu un destin comun pentru omenire.

Ministrul chinez de Externe a reamintit că Xi Jinping a prezentat pentru prima dată conceptul de construire a unei comunități cu un destin comun pentru omenire în timpul unui discurs la Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moscova, în urmă cu 10 ani. Ministrul a adăugat că în ultimul deceniu, acest concept a primit un răspuns și sprijin larg din partea unui număr semnificativ de țări, fiind în continuă creștere.

Principala contradicție a lumii moderne nu este deloc în așa-numita „luptă a democrației împotriva autocrației” dusă de o mînă de țări, ci în lupta dintre dezvoltare și limitarea dezvoltării, între justiția globală și politica de putere, a accentuat Qin Gang. În condițiile intensificării unei politici de unilateralism și hegemonism, este cu atît mai important ca China și Rusia să amplifice și să consolideze coordonarea strategică, a spus el.

Potrivit acestuia, ambele state s-au angajat să promoveze o lume multipolară și să democratizeze relațiile internaționale, ceea ce răspunde nevoii de a proteja egalitatea și justiția internațională și se încadrează bine în conceptul de construire a unei comunități cu un destin comun pentru omenire.

Aceasta este direcția corectă, în conformitate cu tendințele vremii și cursul dezvoltării istorice, depășește relațiile bilaterale și are o semnificație globală, a adăugat Qin.

Ministrul a remarcat că nivelul ridicat de încredere reciprocă dintre șefii celor două state oferă îndrumări strategice și o garanție politică puternică pentru dezvoltarea relațiilor China-Rusia de parteneriat cuprinzător și interacțiune strategică care intră într-o nouă eră.

În timpul vizitei, a continuat Qin Gang, președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping au purtat discuții lungi, sincere, prietenoase și fructuoase. El a adăugat că la evenimente au participat și prim-ministrul, viceprim-miniștrii și aproape toți membrii guvernului rus.

Partea rusă a subliniat în mod repetat că alegerea de către Xi Jinping a Rusiei ca țară pentru prima sa vizită în străinătate după realegerea sa ca președinte al Republicii Populare Chineze reflectă pe deplin natura specială a relațiilor ruso-chineze în noua eră și este de semnificaţie istorică pentru dezvoltarea viitoare a relaţiilor bilaterale, a subliniat Qin.

Potrivit acestuia, Rusia așteaptă cu nerăbdare o strînsă coordonare și cooperare cu noul guvern chinez, să consolideze schimburile în diverse domenii și la toate nivelurile, să promoveze o nouă dezvoltare și mai rapidă a cooperării practice în domenii precum comerțul, investițiile, energia și transportul transfrontalier, precum și în domeniul schimburilor umanitare și culturale între cele două țări.

În timpul vizitei, șefii celor două state au semnat o Declarație comună a Republicii Populare Chineze și a Federației Ruse privind aprofundarea relațiilor de parteneriat cuprinzător și cooperare strategică care intră într-o nouă eră, precum și o declarație comună a președintelui Republicii Populare Chineze și Președintele Federației Ruse asupra unui plan de dezvoltare a domeniilor cheie ale cooperării economice chino-ruse pînă în 2030, astfel, după cum a subliniat Qin Gang, fiind elaborate planuri și încheiate acorduri cu privire la următoarea etapă în dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi a cooperării în diverse domenii.

Potrivit ministrului, părțile au semnat și o serie de documente bilaterale privind cooperarea în domeniile agriculturii și silviculturii, științe fundamentale, controlul pieței și mass-media.

În plus, părțile au confirmat că vor continua să se susțină reciproc în problemele care afectează interesele fundamentale ale fiecăreia dintre părți și se vor opune în comun tentativelor forțelor externe de a interveni în afacerile interne ale statelor, a adăugat Qin Gang.

Qin Gang a spus că, în timpul vizitei, Xi Jinping și V. Putin au făcut, de asemenea, un schimb de opinii deschise și aprofundate asupra crizei ucrainene.

Xi Jinping a menționat că, atîta timp cît toate părțile aderă la conceptul de securitate comună, cuprinzătoare, comună și durabilă și sînt hotărîte să se angajeze într-un dialog și consultări egale, raționale și orientate spre rezultate, vor găsi o modalitate rezonabilă de a rezolva criza ucraineană.

Partea rusă și-a reafirmat angajamentul față de reluarea rapidă a discuțiilor de pace și a salutat disponibilitatea Chinei de a juca un rol pozitiv în soluționarea politică și diplomatică a crizei ucrainene.

Vizita președintelui chinez Xi Jinping în Rusia este o călătorie istorică de prietenie, cooperare și pace, precum și o nouă practică de succes de implementare a ideilor sale privind diplomația, a conchis ministrul chinez de Externe.

10
0
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Problemele legate de anularea zborurilor Air Moldova și plecarea mai multor companii aeriene reprezintă:
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий