COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 999 493   INFECTAȚI 390 742(+1783)   TRATAȚI 367 199      DECESE 10452(+8)   Mai multe detalii 
Coronavirus stiri: 7904
Criza energetică stiri: 497

Rusia anunţă un nou tir reuşit cu racheta hipersonică Zircon

29 noi. 2021,, 23:30   În lume
1650 5

Armata rusă a anunţat luni că a efectuat cu succes un nou tir de testare a rachetei hipersonice Zircon, într-un context al cursei înarmării cu acest gen de arme, pe care Moscova le consideră "invincibile", potrivit AFP.

Acest anunţ intervine după recenta publicare în media americane a unor informaţii potrivit cărora China a testat în această vară o rachetă hipersonică capabilă să lanseze la rîndul său un proiectil - o tehnologie de care nici SUA şi nici Rusia nu dispun în prezent, transmite Noi.md cu referire la agerpres.ro.

Armata rusă a anunţat într-un comunicat că a lansat o rachetă Zircon de pe fregata "Amiral Gorşkov" asupra unei ţinte situate în apele Mării Albe, în Arctica.

Tirul "a fost recunoscut drept reuşit", ţinta situată la peste 400 km "fiind distrusă", subliniază comunicatul.

O înregistrare video, dată publicităţii de Ministerul rus al Apărării, arată racheta zburînd într-o sclipire de lumină şi urmată de o dîră de fum în miez de noapte.

Primul tir oficial cu Zircon datează din octombrie 2020, preşedintele Vladimir Putin salutînd atunci un "eveniment major". Alte teste au avut loc de atunci, în special de pe fregata "Amiral Gorşkov" şi de pe un submarin în imersiune. Penultimul test datează din 18 noiembrie.

În contextul tensiunilor cu ţări occidentale, în special cu SUA, Rusia şi-a înmulţit în ultimii ani anunţurile privind dezvoltarea unor noi arme prezentate de preşedintele Putin drept "invincibile", cum ar fi Zircon.

Cu o rază de acţiune maximă de aproximativ 1.000 km, aceasta este destinată să echipeze nave de suprafaţă şi submarine ale Flotei ruse.

Primele rachete hipersonice de nouă generaţie Avangard, capabile să atingă o viteza de Mach 27 şi să-şi schimbe direcţia şi altitudinea, au fost puse în serviciul armatei ruse în decembrie 2019.

Rusia caută, de asemenea, să dezvolte arme pentru utilizarea în spaţiu.

Moscova a recunoscut recent că a pulverizat un vechi satelit sovietic aflat pe orbită, suscitînd indignare în Occident, care a acuzat-o că a pus în pericol Staţia Spaţială Internaţională (ISS) din cauza numeroaselor deşeuri în urma acestui tir.

1

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X