X 
Puterea stiri: 7332
Criza energetică stiri: 1081

Rusia anunță construirea „Power of Siberia 2”

16 sep. 22:11   Război în Ucraina
1580 0

Rusia discută un nou proiect de infrastructură major de a livra gaze Chinei prin Mongolia, a declarat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin. Moscova încearcă astfel să înlocuiască Europa ca principal client pentru gazul rusesc, relatează Reuters.

Gazoductul „Power of Siberia 2” ar putea deveni un înlocuitor real al gazoductului „Nord Stream 2”, furnizînd mai multe gaze spre China, în locul celor care ar fi trebuit exportate prin conducta care lega Rusia de Germania, potrivit TASS, citat de digi24.ro

Gazoductul „Power of Siberia 2” ar putea deveni un înlocuitor real al gazoductului „Nord Stream 2” din Rusia, a declarat joi viceprim-ministrul Alexandr Novak, într-un interviu pentru postul de televiziune Rossia-1, relatează agenția TASS.

„Ei bine, de fapt, da”, a spus viceprim-ministrul, răspunzînd la o întrebare despre posibilitatea ca gazoductul „Power of Siberia 2” să devină un înlocuitor pentru „Nord Stream 2”.

Novak a amintit că se discută despre proiectul „Power of Siberia 2” „pentru o capacitate de 50 de miliarde” de metri cubi de gaz pe an.


Anterior, Novak a declarat reporterilor că Rusia se așteaptă să ajungă la acorduri finale cu China privind gazoductul „Power of Siberia 2” în viitorul apropiat.

Conducta „Power of Siberia 2” va permite unirea sistemelor de transport de gaze din estul și vestul Rusiei. Gazprom va putea livra anual pînă la 50 de miliarde de metri cubi de gaz prin Mongolia către China.

Gazprom a început un studiu de fezabilitate al proiectului în 2020 și își propune să înceapă să livreze gaze pînă în 2030, potrivit Reuters. Data începerii lucrărilor de construcţie ar fi fost stabilită pentru 2024.Președintele mongol Ukhnaagiin Khurelsukh a declarat joi că sprijină construcția conductei de petrol și gaze din Rusia pînă în China, prin Mongolia.

Gazprom furnizează deja gaze Chinei prin primul gazoduct „Power of Siberia” în cadrul unui acord de 30 de ani, de 400 de miliarde de dolari, care a fost lansat la sfîrșitul anului 2019. Se așteaptă să furnizeze 16 miliarde de metri cubi de gaz în acest an, iar volumele de export vor crește constant pînă vor ajunge la capacitatea maximă de 38 de miliarde de metri cubi/an, pînă în 2025.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав