Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Rusia a reproșat Ucrainei că a provoacă Moldova la acțiuni în Transnistria

9 oct. 2022,, 12:30   Externe
3587 0

Autoritățile ucrainene încearcă să provoace Moldova să folosească forța în Transnistria. Acest lucru a fost declarat de directorul celui de-al doilea departament al țărilor CSI al Ministerului rus de Externe Alexei Polishchuk, relatează TASS.

El a precizat că în perioada aprilie-iunie au fost comise o serie de acte teroriste în Transnistria. Totodată, „urmele” indică implicarea Kievului în aceste incidente, a precizat diplomatul. „Scopul este evident – să încerce să provoace autoritățile moldovenești să folosească forța [în Transnistria]”, a spus el.

În plus, pericolul unei escaladări a situației din Transnistria încă rămîne, crede directorul celui de-al doilea departament al țărilor CSI al Ministerului de Externe al Rusiei. El a sugerat că acest lucru s-a datorat încercărilor forțelor externe, inclusiv Kievului, de a „agita” situația din regiune. În același timp, după cum s-a menționat, „la Chișinău se înțeleg consecințele dezghețării conflictului de pe Nistru”. În acest sens, ei nu exprimă nicio reacție la astfel de provocări, a asigurat diplomatul rus.

Se precizează că Tiraspolul a cerut în repetate rînduri Chișinăului să demareze negocieri „cu privire la parametrii unei reglementări cuprinzătoare pe Nistru”. Totodată, „nu a existat încă o reacție clară din partea Republicii Moldova”, a spus diplomatul. El a mai menționat că „în ciuda pauzei de lucru, formatul cinci plus doi rămîne singurul mecanism multilateral în cadrul căruia se poate căuta o soluție cuprinzătoare la problema transnistreană”.
De menționat că anterior viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat că Chișinăul oficial se pronunță pentru menținerea dialogului cu Tiraspolul și a status quo-ului actual.

„Republica Moldova este în favoarea menținerii dialogului și a status quo-ului și în niciun caz nu va dezgheța conflictul, dar dacă avem această sursă de conflict, trebuie să fim pregătiți pentru orice evoluție. Mulți observatori politici consideră că există un interes pentru destabilizarea situației interne din Moldova. În asemenea condiţii, conflictul transnistrean poate juca un rol sinistru. Dezghețarea lui ar putea deveni o mare problemă pentru noi toți, o criză de proporții reale”, a recunoscut Serebrian.


El a subliniat că „din moment ce avem acest focar de conflict, trebuie să fim pregătiți pentru orice evoluție a evenimentelor”. În acest context, el a atras atenția asupra declarațiilor negociatorului transnistrean Vitali Ignatiev, care a anunțat recent la Moscova dorința Transnistriei de a deveni parte a Rusiei.

„Am fost surprinși de aceste afirmații, pentru că nu fac decît să adauge tensiune, tensiune inutilă. Dimpotrivă, încercăm să netezim colțurile și să arătăm deschidere maximă. Pînă în iunie, cînd Moldova a primit statutul de țară candidată la UE, Tiraspolul a asigurat atît Kievul, cît și Chișinăul că dorește să fie cît mai departe de orice implicare în conflict sau resuscitarea unui conflict armat. Dar aceste declarații ale Tiraspolului în situația actuală au sunat aproape de rău augur”, crede Serebrian.

El a subliniat că în situații de criză este important să se mențină un canal de dialog, „care este amenințat tocmai de aceste declarații neașteptate”.

„În timp de război, este destul de evident că nu vom ajunge la pachetul politic, dar după încheierea ostilităților din statul vecin, discuția despre problema transnistreană se va relua, fără îndoială. Formatul 5+2 este imposibil în condițiile de astăzi. Nu se poate acum ca Ucraina și Rusia să fie aici la masa negocierilor ca mediatori, în condițiile în care aceste țări sînt în război. Evitarea participării lor la negocieri ar fi nedreaptă. Pentru noi, participarea Ucrainei este foarte importantă, deoarece dosarul transnistrean este un dosar de securitate regională și face vulnerabilă securitatea întregii regiuni: atît a României, cît și a Ucrainei”, a rezumat Serebrian.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?