X 
Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Rusia a răspuns la critica Occidentului în adresa vaccinului anti-COVID-19

13 aug. 2020,, 15:30   Externe
5367 4

Primele loturi ale vaccinului rusesc împotriva noului coronavirus vor fi produse în două săptămîni, a declarat ministrul Sănătății al Rusiei, Mihail Murașko.

Rusia este prima țară în lume care a înregistrat vaccinul împotriva COVID-19, însă majoritatea statelor s-au arătat sceptice în acest sens.

Despre înregistrarea vaccinului rusesc a vorbit anterior Președintele Rusiei, Vladimir Putin. El a comunicat de asemenea că una dintre fiicele lui și-a administrat vaccinul în etapa de testare a acestuia, fără a preciza numele ei.

„Astăzi este efectuat controlul calității. În două săptămîni vor fi produse primele loturi de preparate medicale destinate medicilor din grupurile de risc”, a spus ministrul Sănătății al Rusiei, Mihail Murașko. Potrivit lui, vaccinarea va fi benevolă, inclusiv pentru medici.

Murașko de asemenea a reacționat la critica privind faptul că Rusia ar grăbi implementarea primului vaccin anti-COVID-19 în lume și își asumă un risc nejustificat pentru îmbunătățirea imaginii sale. Critica vaccinului rusesc din Occident este neîntemeiată și provocată de frica de concurență, a declarat el.


Anunțul Rusiei privind înregistrarea vaccinului după mai puțin de două luni de testări pe oameni a stîrnit îngrijorarea în rîndul experților mondiali în domeniul sănătății, scrie agenția Reuters. Potrivit lor, vaccinul rusesc anti-COVID nu le inspiră încredere fără datele studiului.

În iulie centrul „Gamaleia” de la Moscova a finalizat testarea primului vaccin rusesc pe voluntari.

„Rusia desfășoară un experiment uriaș la nivelul populației”, a declarat Ayfer Ali, specialistă în cercetarea pe medicamente la Warwick Business School din Marea Britanie. O astfel de aprobare, pe repede-înainte, poate însemna că posibilele efecte adverse ale vaccinului nu pot fi detectate. Acestea, deși ar fi rare, ar putea fi grave, a avertizat Ayfer Ali.

Francois Balloux, expert în cadrul Institutului de Genetică al Universității din Londra, a spus că este „o decizie nesăbuită și nechibzuită”. „Vaccinarea în masă cu un vaccin testat impropriu este o procedură lipsită de etică”, a declarat el.

Consilierul Președintelui SUA Kellyanne Conway a declarat că vaccinul rusesc a rămas în urma cercetărilor din SUA și a trecut prea puține studii clinice.

„În SUA, standardele sînt stabilite de Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA). Și, după cum înțeleg din anunțul rusesc, ei au rămas mult în urma noastră”, a spus ea.

Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că trei vaccinuri americane se află deja în ultima etapă a studiilor clinice și „oferă speranțe mari”.
La rîndul său Anthony Fauci, principalul expert sanitar din SUA responsabil cu bolile infecţioase, s-a arătat sceptic cu privire la declarațiile Rusiei referitor la vaccin: „Să ai un vaccin și să dovedești că acel vaccin este sigur și eficient sînt două lucruri diferite”.

„Sper că rușii au demonstrat fără dubii că vaccinul este sigur și eficient. Am serioase îndoieli că s-a întîmplat așa”, a adăugat el. Potrivit estimărilor lui, vaccina anti-COVID-19 va apărea în lume spre sfîrșitul anului.

OMS este în contact cu Rusia şi susține discuţii cu privire la posibila precalificare a vaccinului, a declarat purtătorul de cuvînt al OMS, Tarik Jasarevic
„Precalificarea oricărui vaccin include analiza şi evaluarea riguroasă a datelor obligatorii privind siguranţa şi eficacitatea”, a explicat el.

Platforma, în baza căreia a fost creat vaccinul, este bine studiată, o astfel de modalitate este o cale cea mai sigură, a declarat după aceasta Murașko. Potrivit ministrului, platforma constă din preparate, o parte dintre care încă sînt testate, iar cealaltă parte deja a trecut testarea și a fost înregistrată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?