X 
Criza energetică stiri: 1563
Cutremure stiri: 275

Rusia a răspuns cererii Poloniei privind plata despăgubirilor pentru pierderile de război

6 oct. 08:12   Război în Ucraina
2822 0

Directorul celui de-al treilea departament european al Ministerului rus de Externe, Oleg Teapkin, într-un interviu acordat RIA Novosti, a răspuns autorităților poloneze cu privire la cererile lor adresate Moscovei de a plăti despăgubiri pentru pierderile din cel de-al Doilea război mondial.

El a numit dorințele Varșoviei drept fantezii politice și a menționat că astfel de cereri sînt inadecvate.

Potrivit diplomatului rus, Polonia își rezolvă adesea propriile probleme politice interne prin recurgerea la "revizionism istoric".

El a reamintit că, dacă URSS nu ar fi cîștigat cel de-al Doilea Război Mondial, Polonia nu ar fi existat ca stat național al poporului său, iar polonezii ar fi fost cel mai probabil înrobiți sau exterminați de naziști.

Anterior, ministrul polonez de Externe, Zbigniew Rau, a semnat o notă prin care cere despăgubiri din partea Germaniei pentru daunele cauzate în timpul celui de-al Doilea război mondial. El a subliniat că părțile ar trebui să ia măsuri pentru a rezolva problema compensării pierderilor materiale și nemateriale în anii agresiunii și ocupației lui Hitler în 1939-1945.


Ministrul a explicat că, primind despăgubiri de război, Polonia va putea consolida cooperarea cu Germania și îmbunătăți relațiile cu aceasta. În opinia sa, Varșovia și Berlinul au șansa "de a crea împreună un exemplu de depășire a traumelor care au apărut ca urmare a politicii imperiale, a jafurilor teritoriale și materiale și a încercărilor de colonizare și exterminare a unor popoare întregi.

Reprezentantul Ministerului German al Afacerilor Externe, Christopher Brugger, la rîndul său, a declarat că guvernul german va studia nota Poloniei prin care cere despăgubiri, dar poziția Berlinului cu privire la această problemă este deja cunoscută. El a menționat că ministrul de Externe al țării, Annalena Berbock, a anunțat deja că Germania consideră că problema acestor plăți este închisă legal.

În afară de Polonia, și Atena a cerut Germaniei să achite despăgubiri pentru crimele de război din timpul celor două războaie mondiale. Potrivit ministrului Afacerilor Externe al Greciei, pentru guvernul țării, precum și pentru cetățenii săi, această problemă rămîne deschisă, iar soluția sa este o chestiune de principiu.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав