COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Rusia a început să livreze gaze naturale Chinei

Rusia a început să livreze gaze naturale Chinei

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi omologul său chinez, Xi Jinping, au salutat luni lansarea conductei "Power of Siberia", primul gazoduct care face legătura între cele două ţări şi care va da un impuls semnificativ legăturilor economice şi politice dintre Moscova şi Beijing, informează Reuters şi AFP, citate de agerpres.ro.

Gazoductul inaugurat luni are o lungime de peste 2.000 de kilometri şi va conecta zăcămintele de gaze naturale din Siberia orientală de frontiera ruso-chineză. Ulterior, China ar urma să finalizeze în 2022-2023 un gazoduct care va face legătura între frontiera cu Rusia şi metropola Shanghai, astfel că lungimea totală a conductei va depăşi 3.000 de kilometri.

"Acesta este un eveniment istoric nu doar pentru piaţa mondială a energiei dar şi pentru noi, pentru Rusia şi China", a declarat Vladimir Putin într-o video-conferinţă retransmisă de televiziunea rusă. "Acest pas duce cooperarea strategică dintre Rusia şi China la un nou nivel şi ne aduce mai aproape de obiectivul pe care l-am stabilit în comun cu liderul chinez Xi Jinping privind creşterea schimburilor comerciale pînă la 200 miliarde dolari în anul 2024", a mai spus Putin.

"Robinetul a fost deschis (...) gazul natural intră în China", a declarat la rîndul său directorul general de la Gazprom, Alexey Miller.

Noul gazoduct este însoţit de un uriaş contract de aprovizionare de gaze, semnat în luna mai 2014 de grupul rus Gazprom şi concernul chinez CNPC, şi a cărui valoare este estimată la peste 400 de miliarde de dolari pe 30 de ani.

Costul gazoductului Power of Siberia este estimat de Gazprom la 55 miliarde dolari, capacitatea sa urmînd să ajungă la 38 miliarde metri cubi pe an în jurul anului 2022-2023, adică 9,5% din cantitatea totală de gaze naturale consumată de China.

Potrivit Gazprom, aproape 10.000 de persoane au lucrat la şantierul acestui proiect, unul fără precedent după căderea URSS. Preţul plătit de China pentru gazele naturale care vor fi livrate prin noua conductă rămîne unul secret însă diferite surse din industria energetică spun că acest preţ este legat de preţul unui coş de produse petroliere.

Gazoductul Power of Siberia este "unul din cele mai aşteptate proiecte energetice din Asia, cu implicaţii importante pentru aprovizionarea cu gaze naturale a Chinei, pentru cererea de importuri de gaze naturale lichefiate în regiune şi pentru strategia energetică a Moscovei în Asia", apreciază analiştii de la S&P Global Platts într-un raport.

Pînă acum, vînzările de gaze naturale spre Europa şi Turcia reprezentau cea mai mare parte a profiturilor realizate de Gazprom. Alături de Power of Siberia, gigantul rus urmează să inaugureze în următoarele săptămîni alte două mari gazoducte. Unul este Nord Stream 2, o conductă care va lega Rusia de Germania via Marea Baltică, ocolind Ucraina, iar cel de al doilea este TurkStream, care va face legătura dintre Rusia şi Turcia via Marea Neagră, ocolind de asemenea Ucraina.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load