X 
Puterea stiri: 7443
Criza energetică stiri: 1168

Rusia a cerut întrunirea Consiliului de Securitate în legătură cu bombardarea Centralei nucleare din Zaporojie

10 aug. 09:45   Război în Ucraina
1827 0

Rusia a cerut desfășurarea pe 11 august a ședinței Consiliului de securitate al ONU în legătură cu atacurile ucrainene asupra centralei nucleare din Zaporojie. Despre acest lucru a anunțat jurnaliștilor marți o sursă din Misiunea Permanentă a Federației Ruse pe lîngă Organizația Mondială.

"Rusia a cerut un briefing din partea Consiliului de securitate al ONU pentru după-amiaza zilei de 11 august în legătură cu atacurile ucrainene asupra centralei nucleare din Zaporojie din ultimele zile și posibilele consecințe catastrofale ale acestora", a spus el.

Informația a fost confirmată de primul Reprezentant Permanent Adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Poleanski.

"Confirm. Ei au solicitat o ședință cu privire la bombardarea centralei nucleare de către Ucraina. Acest subiect merită o discuție părtinitoare cu colegii din Consiliul de Securitate. Provocările ucrainene nu ar trebui ascunse de publicul larg". a scris el pe canalul său Telegram, comentînd informațiile corespunzătoare raportate anterior de o sursă din Organizația Mondială.

Potrivit corespondentului TASS, Rusia a solicitat participarea Directorului General al AIEA, Rafael Grossi, în calitate de raportor la viitoarea ședință.


Centrala nucleară din Zaporojie este cea mai mare din Europa. Ea producea un sfert din toată energia electrică din Ucraina. Capacitatea sa este de aproximativ 6 mii megawați, constă din șase unități energetice. Din 1996, centrala a fost o subdiviziune separată a Companiei Naționale de generare a energiei nucleare Energoatom, controlată de Ucraina. În luna martie a acestui an, instalația a fost luată sub control de forțele rusești. Acum, centrala nucleară funcționează la 70% din capacitatea maximă, deoarece există un surplus de energie electrică produsă pe teritoriul eliberat al regiunii Zaporojie. În viitor, este planificată livrarea acesteia în Crimeea.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Care va fi „soarta” protestului din capitală?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав