X 
Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 959

Rusia a avertizat Finlanda cu privire la „măsuri tehnico-militare” în caz de aderare la NATO

12 mai. 18:45   Război în Ucraina
2354

Rusia este pregătită să ia măsuri de răspuns, inclusiv „tehnico-militare”, în cazul în care Finlanda aderă totuși la NATO. Acest lucru se precizează într-o declarație publicată pe site-ul Ministerului de Externe al Rusiei.

MAE consideră că astfel de măsuri sînt justificate, deoarece intrarea Helsinkiului în alianță „va cauza prejudicii grave relațiilor bilaterale ruso-finlandeze” și menținerii securității în regiune. Moscova nu a precizat despre ce măsuri concrete este vorba, dar a adăugat că acestea vor avea drept scop „sistarea amenințărilor apărute în acest sens”.

După cum se menționează în declarația Ministerul rus de Externe, dacă Finlanda se alătură NATO, aceasta va fi considerată o încălcare a obligațiilor de drept internațional.

MAE a calificat ca fiind una de încredere politica de a nu adera la alianțe militare și a subliniat că Moscova a asigurat întotdeauna Helsinki de imposibilitatea acțiunilor agresive din partea sa. Dorința țării de a adera la NATO a fost numită o încălcare a Tratatului de pace de la Paris din 1947, conform căruia părțile se angajează să nu încheie alianțe și să nu participe la coaliții îndreptate împotriva uneia dintre ele.

Ministerul de Externe a adăugat că Finlanda a încălcat tratatul din 1992 cu privire la bazele relațiilor dintre Moscova și Helsinki, potrivit căruia țările trebuie „să se abțină de la amenințarea sau utilizarea forței împotriva integrității teritoriale sau a independenței politice a celeilalte părți” și, de asemenea, nu trebuie să „utilizeze sau să permită folosirea teritoriului lor pentru agresiune armată împotriva celeilalte părți”. „Cu toate acestea, avînd în vedere actuala indiferență a Occidentului colectiv față de dreptul internațional, un astfel de comportament a devenit o normă”, a concluzionat Ministerul de Externe comunicatul emis.


Pe 12 mai, președintele și prim-ministrul Finlandei Sauli Niiniste și Sanna Marin au susținut cererea țării de aderare la NATO. Potrivit șefului guvernului și președintelui, alăturarea țării la alianță îi va crește capacitățile de apărare și va consolida uniunea.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав